Scoasă la vânzare pentru 8,6 milioane de euro, societatea CAROM Onești nu și-a găsit încă un nou proprietar. Vânzarea fostului combinat de cauciuc sintetic, singurul din țară, a fost amânată cu o lună.

Astăzi, luni 21 august 2017, a fost ultima zi de depunere a ofertelor de cumpărare a CAROM, dar din sursele UNU PE TROTUȘ termenul limită s-ar fi prelungit cu o lună, nu se cunoaște din ce motive. Până la această oră, au precizat sursele noastre, sunt două oferte, cea făcută de BIVILCOM, firmă deținută de omul de afaceri oneștean Viorel Bucur, și o societate consiliată de Toader Găureanu, fostul director al RAFO.

Cât privește renașterea Platformei Petrochimice Borzești, anunțată astăzi de capital.ro, specialiștii în petrochimie sunt mai degrabă sceptici că se va putea repune pe picioare acest lanț.

“Aici nu este vorba despre buticăreală, să fie clar, și chiar dacă ai niște milioane de euro, nu e simplu deloc să refaci lanțul acesta. Păi să vedem… CAROM costă 8,5 milioane, Termo (n.r. – Electrocentrale Borzești) a fost scos la vânzare cu 16 milioane de euro, dar să zicem că îi va scădea prețul la 10-12 milioane, pentru că nu-l cumpără nimeni. Iar RAFO face cam 30-40 de milioane de euro. La UTON este prăpăd, nu știu cam care i-ar fi prețul. Cine crede că e atât de simplu de refăcut acest lanț, este naiv. Fără jumătate de miliard de euro nu ai nicio șansă, asta dacă dorești să fii competitiv și să faci față pieței. Petrochimia, producția în general, nu este o joacă, cum spuneam mai devreme aici nu e buticăreală. La RAFO, ca să poți să dai drumul la treabă, numai materia primă te mai costă 50 de milioane de euro!”, ne-a explicat cum stau lucrurile unul dintre foștii specialiști ai RAFO.

Capital.ro a scris azi că mai multe companii de stat vor să readucă la viață Platforma Petrochimică Borzești. “Companiile de stat Romgaz, Oil Terminal Constanţa şi Conpet Ploieşti împreună cu Banca Transilvania şi SIF Moldova au agreat un memorandum prin care să înfiinţeze Compania de Energie, Rafinare şi Petrochimie (CERP) Moldova, un concern care să reînvie petrochimia de pe platforma Borzeşti – Oneşti, din judeţul Bacău, cea mai mare din ţară în perioada comunistă, care se întindea pe 1.200 de hectare. Din ea făceau parte Carom Oneşti, Rafo Oneşti, Electrocentrale Borzeşti şi Uton Oneşti, iar aici se rafina ţiţei şi se producea de la cauciuc la polistiren, solvenţi şi cianuri”, a notat sursa citată.