O echipă de chirurgi ortopezi avându-l drept coordonator pe profesorul Wilhem Friedl, șeful Clinicii de Ortopedie, Traumatologie și Chirurgia Mâinii din cadrul spitalului din Aschaffenburg (Germania), va realiza, mâine dimineață, o premieră pentru spitalul din Onești: montarea unei proteze totale de șold care va înlocui partea femurală a articulației șoldului unui pacient.

Pacientul care va suporta această intervenție chirurgicală extrem de complexă se numește Ovidiu Secară și este nimeni altul decât soțul managerului spitalului din Onești – unde va avea loc operația – dr. Oana Secară. Aceasta ne-a explicat că toate costurile intervenției vor fi suportate de pacient (soțul său), dar că nu a făcut încă un calcul ca să vadă la cât se ridică cheltuielile cu transportul, cazarea și masa echipei de medici, plus onorariul lor. În orice caz, ajunge mai puțin decât dacă pacientul ar fi suportat această intervenție la Iași, la spitalul Arcadia, unde profesorul Friedl operează în mod constant și unde costurile de spitalizare sunt foarte mari. Ne-am gândit că poate fi și un schimb de experiență, astfel că la operație vor asista și medicii ortopezi care profesează în cadrul spitalului nostru. Noi sperăm ca profesorul Friedl să revină la Onești și pentru alte intervenții, desigur dacă îl va mulțumi blocul nostru operator”, ne-a declarat managerul Spitalului “Sf. Ierarh Dr. Luca” Onești, dr. Oana Secară.

Pacienții care suferă de coxartroză se deplasează foarte greu, de aceea este de preferat ca intervenția chirurgiacală de protezare totală a articulației șoldului să aibă loc cât mai aproape de casă.

În cadrul acestei intervenții complexe, osul și cartilajul deteriorate sunt îndepărtate și înlocuite cu elementele protezei. Operația în sine durează câteva ore, după îndepărtarea cartilajului și a părții de os deteriorate fiind poziționate implanturile noi, într-o poziție care să asigure realinierea și funcționalitatea șoldului pacientului. “Se poate vorbi despre o premieră medicală la Onești, chiar dacă medicii noștri, doctorul Dichiu, doctorul Folea, doctorul Dinu, au montat și ei proteze. Acum va fi, însă, o intervenție chirurgicală foarte complexă”, a mai precizat dr. Oana Secară.

Profesorul Friedl este originar din Timișoara, acolo unde și-a început, de altfel, studiile de medicină. În 1972 a plecat din România, stabilindu-se în Germania. După Revoluția a revenit în țară, iar din anul 2000 vine regulat în România pentru a împărtăși din experiența sa colegilor români. Profesorul Friedl a operat și la spitalul din Moinești. Din echipa acestuia care îl va opera pe soțul managerului spitalului din Onești face parte și conferențiar-dr. Paul Sârbu, medic primar ortopedie-traumatologie în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Spiridon” Iași.

Revenind asupra costurilor intervenție, managerul spitalului oneștean a mai menționat faptul că “vi le vom face cunoscute pentru a ști și oneștenii care au nevoie de o astfel de intervenție chirurgicală cât le este necesar pentru a se opera la ei acasă”.

După operație, soțul Oanei Secară se va recupera la domiciliu sub instrucțiunile stricte ale chirurgului ortoped și sub spravegherea strictă a kinetoterapeuților.