Deși astăzi trebuie să aflăm prețul la apă pe care îl va practica SC Domeniul Public și Privat SA (DPP), noul operator de apă și canalizare din Onești, reprezentanții Autorității Naționale de Reglementare pentru Servicii Comunitare (ANRSC) nu au dat încă răspunsul final.

Din informațiile pe care le deținem la această oră, reprezentanții Primăriei Onești, împreună cu cei ai DPP au stabilit ca în perioada următoare prețul unui metru cub de apă în municipiul Onești, pentru consumatorii casnici, să fie de 7,80 lei (apă+canal), cu aproape 50 de bani mai puțin decât costă în prezent.

Surse neoficiale susțin că prețul pe care se dorește să-l practice DPP-ul până când serviciul de apă și canalizare al orașului va fi predat Companiei Regionale de Apă bacău (CRAB) – asta după ce, în prealabil, se va fi reușit aderarea la ADIB (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Bacău) – nu se justifică deoarece nu reușește să acopere pierderile uriașe de pe rețea. În acest fel, DPP ar merge din start în pierdere, chiar și dacă nu ar mai avea nici un fel de probleme cu rău-platnicii, cu care a avut de tras atât de mult vechiul operator – SC Apă Canal SA.

Tocmai de aceea, reprezentanții ANRSC au amânat luarea unei decizii până săptămâna viitoare.

“Cu acest tarif propus de Primărie (n.r. – 7,80 lei/mc de apă și canalizare) ne-am apropia de cei de la Bacău, care plătesc până în 7 lei/mc. Dar având în vedere că apa ajunge la noi prin cădere liberă, în timp ce la Bacău se pompează, eu cred că nouă ar trebui să ni se perceapă un tarif chiar și mai mic, până în 5 lei/mc”, ne-a declarat un președinte de asociație.

În București, unde se plătesc cele mai mari salarii din țară, un metro cub de apă potabilă costă 4,50 lei (cu tot cu TVA), iar la canalizare se plătește 1,09 lei/mc. Adunând cele două valori, reiese că bucureștenii plătesc 5,59 lei/mc (apă+canal), cu 2,74 lei mai puțin decât oneștenii.

CRAB practică următoarele tarife: 3,78 lei/mc de apă potabilă produsă, transportată și distribuită pentru întreaga arie de operare și 3,08 lei/mc de canalizare-epurare pentru întreaga arie de operare.