Până să ajungă la Bar, de unde s-a întors cu un premiu extrem de valoros, Ștefan Capmare, proaspăt absolvent al Colegiului Național “Grigore Moisil” din Onești, a fost pus în situația de a face naveta între Onești, București și Iași, pentru a putea susține mai multe examene importante, printre care și cel care l-a desemnat drept unul dintre cei doi reprezentanți ai României la Olimpiada Internațională de Filosofie din Muntenegru.

Ștefan Capmare și-a petrecut ore bune în avion și în sălile de așteptare ale aeroporturilor, ca să poată susține cele patru probe în cadrul Olimpiadei Naționale de Filozofie, respectiv de Limba și Literatura română. Pentru cine nu știe, Ștefan este calificat și la Olimpiada Internațională de Lectură, care va avea loc în septembrie.

Pentru că probele s-au desfășurat concomitent, doar că în orașe diferite, la București și la Iași, două dintre cele mai importante centre universitare ale țării, Ștefan Capmare a devenit un navetist pe ruta București – Iași. Navetist cu avionul, fiindcă altfel i-ar fi fost imposibil.

Povestea acelor zile este absolut incredibilă.

“Am ajuns la Bucuresti și am susținut proba scrisă la Literatura Română, după care imediat am luat avionul către Iași, unde am susținut proba la filosofie. Era a doua zi dimineață, iar eu am ajuns la Iași la miezul nopții, cum am avut avionul. Apoi m-am întors la București, evident că tot cu avionul, ajungând tot la miezul nopții, pentru a susține proba orală la română. Cu mașina mică nu ar fi fost posibil acest lucru.

După ce am aflat rezultatele celor două olimpiade, am fost nevoit să mă întorc urgent la Iași pentru proba de baraj în limba engleză. Am retrăit un fel de absență plăcută și reconfortantă: nu îmi dădeam seama de ceea ce se întâmpla, mintea îmi stătea la probe – filosofie și literatură. Stăteam în aeroport și făceam recapătulări mentale de urgență: Thales, Pitagora, Socrate, Platon, Aristotel și următorii”, a rememorat acele zile Ștefan Capmare.

Oneșteanul nostru continuă relatarea: “Au existat momente crâncene. Nu terminasem eseul la română și nu rezistam mustrărilor de conștiință. Ajunsesem în aeroport și îmi țiuau urechile de supărare că am lăsat lucrarea în aer. Nici acum nu îmi dau seama cum am reușit să depășesc momentul. Paradoxal, timpul îndelungat petrecut în aeroport a fost util. Zumzetul, zgomotul de fond, mi-a protejat gândurile și am putut să meditez asupra subiectelor și întregii situații de examen. Totul s-a terminat cu bine.”

Cât de greu ți-a fost?, l-am întrebat.

“În momentul ăsta, când mă întrebați aceste lucruri, retrăiesc clipele respective, care au fost de o intensitate uluitoare. Mi-am împins capacitățile fizice la limita inferioară: somnul a fost redus la minimum cumva împotriva voinței mele, urmare a stării de surescitare permanente. Am încercat să mănânc cât mai puțin – o dată pe zi și atunci foarte sărăcăcios – am suplimentat cu cafea și apă. Beam foarte multă apă, și cinci litri pe zi! Foamea, paradoxal, mă energiza incredibil. Secretul a fost, în sine, adrenalina. M-am jucat, practic, cu hormonii. Extenuarea care a urmat a fost de nedescris. Dar a meritat.

Despre succesul lui Ștefan Capmare de la Bar a scris chiar și presa centrală, după cum se poate vedea alăturat (foto mic).

Zilele următoare vom publica un interviu cu Ștefan Capmare, în care vor fi abordate câteva subiecte mai delicate privind starea societății românești, dar și experiența trăită de elevul oneștean la Bar, alături de alți 100 de “filosofi” ai comunității internaționale. Subiecte spectaculoase, dezbătute de aceștia pe plaja Adriaticei, de la asfințit până la răsărit.

Sursa foto: Gabriel Fornica-Livada