Doi tineri din Onești, soț și soție, care au revenit în țară pe 16 martie și s-au autoizolat la domiciliu, au relatat pentru “UNU pe Trotuș” peripețiile prin care au trecut din momentul în care au aterizat pe aeroportul din Bacău.

Deși autoritățile responsabile le-au transmis că le vor asigura transportul de la aeroport la domiciliu (la Onești), pentru a evita contactul cu alte persoane, cei doi tineri au ajuns până la urmă acasă cu un taxi.

De menționat că cei doi tineri lucrează în Anglia ca asistenți medicali.

“Așadar, luni, 16.03.2020, eu și soțul meu am plecat din Londra – Luton spre Bacău…în Londra ni s-a dat un formular pe care să îl completăm declarând, pe propria răspundere, că nu am intrat în contact cu persoane infectate cu COVID-19, că nu prezentăm simptome specifice, că nu am venit din alte zone cu risc crescut de infectare (puteai să declari orice, că nu te verifica nimeni!).

Înainte cu o zi de a pleca din UK am sunat la Direcția de Sănătate Publică Bacău să vedem care este situația la aterizare în țară. Ni s-a spus clar că vom avea asigurat transportul la domiciliu, deoarece nu avem voie să intrăm în contact cu alte persoane…buun.
Aterizăm la Bacău, toată lumea cu formularele la vedere să le predăm celor de la DSP… am stat aproximativ o oră și jumătate în aeroport pentru a ni se măsura temperatura cu acel aparat specific…

Apoi te informau:
– că vei sta izolat la domiciliu 14 zile
– nu vei lua contact cu absolut nimeni
– nu vei ieși din casă
– căutați pe cineva să vă facă cumpărăturile necesare.
– SĂ NE CĂUTĂM MAȘINĂ SĂ MERGEM LA DOMICILIU
Am zis că am sunat și am fost informați și cumva să înțelegem clar că ne vor transporta la domiciliu cu mașini puse la dispozitie de ei, ca să nu riscăm amenzi penale și bineînțeles infectarea (acolo unde era cazul)
Replica domnilor doctori: “mergeți acasă cu ce dă domnul!”
Păi cum adică, nu mai prezentăm niciun pericol pentru populație? Nu mai luăm amenzi penale și carantină în locurile special amenajate?
Niciunul dintre noi nu am fost depistați nici măcar cu febră, că de altceva nu se punea problema, pentru că nu au verificat nimic.
Important era să fie adresa corectă trecută pe acel formular și nr. de telefon ca să ne poată verifica la domiciliu (normal să se poată da amenzi, să mai câștige ceva statul)… Buuun.
Ieșiți din aeroport, trebuia să ne luăm transport, ce altceva decât taxi că atât era prin împrejurimi (la prețuri triple, desigur).
Pentru acel șofer sau oricare alt șofer nu mai prezentam un pericol?
Așadar, acestea fiind spuse a trebuit să venim cu un taxi acasă și să stăm izolați la domiciliu 14 zile.
Astăzi 17.03 (n.r. ieri) am fost sunați de cei de la DSP să ne verifice dacă suntem acasă, dacă prezentăm vreun simptom specific… am povestit cele întâmplate. Răspunsul lor a fost “TOTAL GREȘIT” atunci cand le-am spus că am venit cu taxiul acasă și când i-am zis că așa am fost îndrumați, desigur că au schimbat subiectul. Așteptăm să vedem care va fi rezultatul final”, povestesc aceștia. (foto: imagine ilustrativă)