Un focar TBC a izbucnit la un liceu din Onești, fiind depistate deja șase cazuri – 3 confirmate și 3 posibile – afectați fiind elevi cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani. Sub supraveghere sunt, însă, peste 150 de persoane (elevi, cadre didactice, părinți).

Mai mulți părinți ai unor elevi din cadrul Colegiului Sportiv “Nadia Comăneci” din Onești s-au arătat contrariați în momentul în care copiii lor au venit acasă de la școală cu “o plasă de medicamente”. Asta s-a petrecut în urmă cu circa două săptămâni. Din spusele părinților, aceștia știau despre ce este vorba – și anume existența unui posibil focar TBC – temerea lor constând în faptul că tratamentul medicamentos aplicat copiilor lor le-ar putea afecta și mai mult acestora.

Reporterii UNU PE TROTUȘ au solicitat un punct de vedere oficial din partea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Bacău, iar aceasta nu numai că a confirmat existența unui focar TBC la Colegiul Sportiv “Nadia Comăneci” (izbucnit încă de anul trecut!), dar a evidențiat și dimensiunea acestuia.

La nivelul Colegiului Sportiv <Nadia Comăneci> Onești există un focar TBC de colectivitate cu debut în data de 19.09.2016, și cu 6 cazuri (3 confirmate, 3 cazuri posibile – 6 cazuri la grupa de vârstă 15-19 ani)

S-au luat următoarele măsuri:

  • izolarea cazurilor: 1 caz la Spitalul de Pneumoftiziologie București, 2 cazuri la Spitalul de Pneumoftiziologie Iași, 1 caz la Spitalul de Pneumoftiziologie Bacău, 2 cazuri la Spitalul de Urgență Moinești;
  • au fost identificați 154 contacți de colectivitate (23 cadre didactice, 3 personal auxiliar și 128 elevi) și 12 contacți de familie;
  • s-a instituit chimioprofilaxia pentru 86 de contacți (copii);
  • instituirea măsurilor de triaj epidemiologic prin cabinetul școlar;
  • dezinfecție în școală cu o firmă specializată;
  • instruirea personalului de îngrijire din școală privitor la efectuarea curățeniei, a dezinfecției;
  • educație sanitară a elevilor și a părinților”, se arată în comunicatul DSP Bacău, trimis pe adresa redacției noastre.

Conducerea Colegiului Sportiv “Nadia Comăneci” Onești ne-a oferit, la rândul ei, un punct de vedere cu privire la cele constatate de DSP Bacău.

“În urma discuțiilor cu privire la cele sesizate, vă comunicăm următoarele:

Cazurile de îmbolnăvire confirmate a fi de formă contagioasă sau necontagioasă sunt monitorizate permanent de autoritățile abilitate. Întreaga activitate de monitorizare și profilaxie a fost dirijată conform protocolului, de Cabinetul de pneumoftiziologie al Spitalului Municipal Onești și efectuate de cabinetul medical al colegiului.

Protocolul anchetelor a constat în testarea tuturor contacților, în tratament preventiv, monitorizare, control pneumologic și a presupus discuții ale medicului de specialitate cu părinții elevilor. În urma informării și a acordului scris al părinților, elevii  au urmat sau urmează tratamentul profilactic prescris.

Unitatea noastră are ca prioritate siguranța și sănătatea elevilor, se află în pemanentă legătură cu medicul de specialitate a Spitalului Municipal  și a luat toate măsurile posibile de prevenție și profilaxie: dezinfecții la toate sălile de clasă, holuri și grupuri sanitare; instruirea personalului de îngrijire; mobilizarea elevilor și părinților privind testarea și prezentarea la cabinetul de specialitate; educația sanitară a elevilor și părinților privind modul de transmitere, debut, simptome și profilaxie; monitorizarea zilnică a stării de sănătate a elevilor”, este răspunsul primit de la directorul școlii, prof. Sorina Ganea.