UPDATE – 15.45: Comunicatul DSP Bacău privind obligațiile ce le revin persoanelor care vin în țară din zonele cu risc de infectare cu COVID-19 : “Vă comunicăm că persoanele care vin din zona galbenă intră în auto-izolare la domiciliu timp de 14 zile imediat după revenirea în România, conform listei regiunilor şi localităţilor din zona roşie şi zona galbenă cu transmitere a COVID-19, reactualizată periodic de către Institutul Naţional de Sănătate Publică

În urma monitorizării efectuată de către reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Bacău, împreună cu reprezentanţii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean, s-au constatat următoarele:

  • Pentru trei persoane aflate în auto-izolare la domiciliu de pe raza judeţului Bacău, care nu au respectat normele de auto-izolare, conform prevederilor Ordinului M.S. nr.313/2020 și a metodologiei CNSCBT, s-au aplicat 3 sancţiuni contravenţionale conform G.nr.857/2011, cu modificările şi completările ulterioare, în cuantum total de 30.000 lei.
  • În cazul în care o persoană călătorește într-o țară expusă infecției cu noul coronavirus din

zonele de risc roșie/galbenă, la revenirea în țară rămâne obligatoriu în carantină/izolare la domiciliu timp de 14 zile, împreună cu familia.

  • Dacă vă aflați în autoizolare la domiciliu respectați cu strictețe recomandările autorităților, NU

părăsiți sub nicio formă domiciliul pe perioada celor 14 zile, NU primiți vizitatori și NU intrați în contact apropiat cu eventualele persoane care vă furnizează alimente sau produse.

  • În cazul în care încălcați regimul autoizolării la domiciliu riscați amendă de până la 20.000 de

lei, precum și dosar penal în cazul în care contribuiți la răspândirea virusului.

  • Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.”

UPDATE – 15.24: Potrivit ultimelor informații, cele cinci persoane nu vor fi duse la spitalul din Onești, cum se știa inițial, ci la un centru ce carantină.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Cinci persoane, doi adulți și trei copii, toate din localitatea Bogdănești, au fost preluate, în această după-amiază, în jurul orei 14.30, cu autospecială FRAP multi-rol, din cadrul Detașamentului de Pompieri Onești și transportate la un centru de carantină, cel mai probabil. 

Una dintre cele două persoane adulte abia a revenit în țară din străinătate dintr-o zonă contaminată de noul coronavirus, și pentru că a intrat în contact cu celelalte patru persoane s-a luat decizia transportării acestora la un centru de carantină, cel mai probabil.

Din informațiile UNU pe Trotuș, toate cele cinci persoane nu prezintă simptome ale noului coronavirus. (foto: imagine ilustrativă)

Știre în curs de actualizare.