O lucrare banală de înlocuire a unei conducte de gaze, pe strada A.I. Cuza din Onești, a afectat serios un tronson de drum în lungime de circa 60 de metri.  Nici din mai multe încercări constructorul angajat de beneficiarul lucrării, Delgaz Grid, nu a izbutit să refacă porțiunea respectivă de drum. Primăria Onești urmează căile legale, dar timpul trece…

Pentru că nu a fost refăcut cu simț de răspundere, după schimbarea unei conducte de gaze, tronsonul de drum respectiv nu a rezistat prea mult traficului intens și s-a lăsat sub roțile tirurilor de zeci de tone.

Încă din luna iulie a anului trecut, Primăria Onești a cerut explicații firmei care a executat lucrarea – SC Avi Prod Grup SRL București, pentru Delgaz Grid: “Având în vedere că tronsonul de drum afectat de lucrări este intens circulat de mașini de trafic greu, el făcând parte din varianta ocolitoare a orașului, vă rugăm să ne precizați tehnologia privind structura de refacere a rețelei stradale din zona sus menționată și perioada estimată pentru aducerea la forma inițială a zonei afectate.”

După mai multe schimburi de corespondență între părți, într-o notă de constatare încheiată în februarie 2018, specialiștii din cadrul aparatului local au constatat că “pe strada A.I. Cuza, zona din carosabil adusă la forma inițială, prezintă pe suprafețe mari: faianțări, crăpături, ciupituri și tasări a îmbrăcăminții de mixtură asfaltică”. Adică mai nimic în regulă!

Drept consecință, firma care a executat lucrarea a fost din nou notificată să ia măsuri pentru remedierea problemelor. “Având în vedere cele sus menționate, vă rugăm să procedați urgent la găsirea soluțiilor tehnice de moment, ce se impun, în vederea remedierii deficiențelor constatate – zonele de carosabil, pentru deplasarea în siguranță a tuturor participanților la trafic, urmând ca în perioada martie-aprilie 2018, când condițiile meteo vor permite, să se execute lucrările de refacere conform normativelor tehnice în vigoare.

Din nou, timpul a trecut și nu s-a făcut absolut nimic, fapt pentru care Primăria Onești a amendat constructorul cu 2.500 de lei, cuantumul maxim și în același timp ridicol de mic prevăzut de lege!

Totodată, atât beneficiarul lucrării (Delgaz Grid), cât și executantul acesteia (SC Avi Prod Grup SRL București) au fost somate de către Primăria Onești să aducă drumul la forma inițială cât mai repede. O nouă încercare a autorităților, doar-doar constructorul va reuși până la urmă să refacă drumul, conform angajamentului pe care și l-a asumat în momentul solicitării avizului de săpătură.

În data de 24.04.2018, reprezentanții cu atribuții de control ai Primăriei Municipiului Onești au constatat deficiențe majore cu privire la calitatea executării lucrărilor de refacere a drumului pe strada Alexandru Ioan Cuza. Am constatat că lucrările de refacere a drumului executate de SC Avi Prod Grup SRL au afectat structura de rezistență a drumului, carosabilul adâncindu-se pe mai multe zone aferente lucrărilor executate.

În aceste condiții, având în vedere importanța străzii Alexandru Ioan Cuza cu rol de centură ocolitoare a municipiului Onești și preluare a traficului greu, dispunem următoarele măsuri:

Vă solicităm să executați lucrări de remediere provizorie a suprafeței carosabile, pe sectorul de drum aferent străzii Alexandru Ioan Cuza în care ați executat lucrări. Termen de realizare: 30 de zile de la data prezentei.

La sfârșitul acestei luni expiră termenul acordat de autoritățile oneștene pentru refacerea drumului afectat, constructorul primind termen 8 luni să refacă și structura de rezistență a tronsonului cu probleme.