Infractorii falsifică euro, dolari sau lire sterline, dar unii aleg să falsifice și leii românești. Cazurile de falsificare a banilor au apărut din ce în ce mai des în România. În ultimii ani, au fost descoperite cantități uriașe de bancnote false pe teritoriul țării.

Trei bancnote de 100 de lei false au fost descoperite în municipiul Onești, zilele acestea, de către ofițerii Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Bacău.

Din informațiile aflate pe surse de reporterii UNU pe Trotuș, banii falși fuseseră deja plasați pe piață. Probabil că zilele viitoare, instituțiile care instrumentează cazul vor transmite un comunicat de presă în care vor prezenta întreaga situație.

Se pare că falsificatorii optează adesea pentru bancnotele de 100 de lei întrucât nu atrag atenția atât de mult precum cele mai valoroase, de 200 de lei, sau chiar de 500 de lei, tot mai rare în ultima vreme.

Falsificatorii acționează după un plan bine pus la punct. Cumpără produse ieftine, de câțiva lei, iar după ce primesc restul, bani adevărați, își văd de drum pe nesimțite. Falsificatorii mizează în primul rând pe faptul că vigilența vânzătorilor poate fi ușor înșelată spre finalul programului de lucru, când oboseala începe să-și spună cuvântul, sau atunci când în magazin este vânzoleală mare, iar lucrătorul comercial este preocupat să nu lase clienții să aștepte prea mult.

CUM DEOSEBIM BANII FALȘI DE CEI REALI

Leul românesc se imprimă pe polimer, nu pe hârtie, ca în multe alte țări din Europa. Iar banii din polimer sunt mai greu de falsificat decât cei din hârtie.

În plus, bancnotele au elemente de siguranță care fac duplicarea lor dificilă. Un asemenea element este fereastra transparentă care are o altă formă pe fiecare tip de bancnotă. Mai avem firul de siguranță, dar și filigranul de pe bancnote, format din emblema băncii naționale și portretul de pe bancnotă.

De asemenea, pe bancnote mai există și o bandă iridiscentă pe care este înscrisă de șapte ori valoarea bancnotei. Bineînțeles, această informație este imprimată cu cerneală vizibilă numai în lumină ultravioletă.

Mai sunt însă și alte elemente de siguranță. (foto: imagine ilustrativă)