Administrația Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a vândut, zilele trecute, ceea ce mai rămăsese din fosta Întreprindere de Utilaj Chimic (IUC) Borzești, rebotezată UTON Onești, în anii de după 1989.
În urma licitației prin care s-a vândut întreg ansamblul de bunuri mobile și imobile aparținând societăților UTON și Transmod UTON, Fiscul a obținut 9,3 milioane de lei (aproximativ 2 milioane de euro), mult mai puțin decât prețul cerut în decembrie 2017, de 33,5 milioane de lei.
Din sursele UNU pe Trotuș, au fost mai multe firme care și-ar fi dorit să achiziționeze UTON Onești, societate care la un moment dat nu mai făcea parte comenzilor, intrând apoi brusc, în 2010, pe pierderi.
O firmă din Tg. Mureș, având legătură cu un cunoscut om de afaceri din Onești, și o societate din județul Neamț, mai precis din orașul Săvinești, păreau a fi, la un moment dat, cel mai bine poziționate în cursa pentru cumpărarea UTON.
Interesul firmei Comes Săvinești față de UTON se explică ușor. Comes Săvinești a fost înființată ca Uzina Mecanică a Combinatului Chimic de Fire și Fibre Sintetice Săvinești, prin urmare care activează în același domeniu ca și UTON.
Mai mult decât atât, în board-ul de conducere al combinatului nemțean se găsesc câțiva oameni care au lucrat în trecut chiar la UTON. Cel mai sonor nume este cel al lui Victor Marin, fostul director comercial de la UTON, din perioada de glorie a fostei întreprinderi de utilaj chimic de la Onești.
Numai că oferta Comes ar fi fost inferioară celei făcute de câștigătorul licitației. Doar 2 milioane de euro cu tot cu TVA, față de 2 milioane de euro, fără TVA, cât au pus pe masă noii proprietari ai UTON.
Astfel, societatea de la Săvinești, care mai mult ca sigur ar fi achiziționat UTON pentru a-și extinde capacitatea de producție, a trebuit să se recunoască învinsă.
Înfrângerea Comes, dar și a firmei de la Tg. Mureș despre care vorbeam la început, înseamnă succesul unei companii bucureștene care a făcut cea mai bună ofertă, dar despre care cei mai mulți spun că singurul obiectiv pe care îl va avea față de UTON Onești este vinderea întreprinderii la fier vechi, bucată cu bucată. Asta pentru că firma câștigătoare nu are nicio legătură cu obiectul de activitate al UTON.
“Comes și firma din Târgu Mureș (n.r. – se pare că aceasta ar fi Azomureș, cel mai mare producător de îngrășăminte chimice din România, însă numele ei se va confirma sau infirma cel mai probabil mâine) ar fi făcut cu siguranță producție la UTON, în schimb firma de la București, are mai puțină importanță numele acesteia, Dumnezeu știe ce intenții are. Am îndoieli mari că se va mai face vreodată producție la UTON, dar Doamne-ajută să fiu contrazis. Deși tare-mi miroase a fier vechi aici”, ne-a mărturisit sursa noastră.
UTON Onești este întreprinderea care producea echipamente pentru toate societățile de pe platforma petrochimică de la Borzești (RAFO, Carom, Chimcomplex) și unde înainte de ’89 lucrau peste 3.000 de oameni.
UTON fusese preluată de Fisc în octombrie 2014, după decizia de condamnare a fraților Iancu, ultimii patroni ai întreprinderii.
Prin vânzarea UTON cu numai 9,3 milioane de lei, ANAF nu a recuperat decât o foarte mică parte din prejudiciul uriaș de 110 milioane de lei constatat definitiv de judecător Camelia Bogdan. (Sursa foto: contrasens.com)