Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bacău a comunicat, azi, care este situația actualizată a evoluției Pestei Porcine Africane (PPA) în județul Bacău.

Potrivit DSVSA, la această dată, în județul Bacău mai evoluează un singur focar de Pestă Porcină Africană, în localitatea Holt, comuna Letea Veche.

Din data de 15 februarie 2019, când a fost diagnosticat primul caz de pestă porcină în județul Bacău, până la această dată au evoluat 4 focare de boală din care 3 au fost stinse, respectiv cele din localitățile Oituz, Onești și Slobozia-Belci”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSVSA Bacău, dr. Florin Claudiu Baltă.

În cadrul evoluției bolii au fost afectați 60 de porci domestici și din 19 au murit și 41 de porci au fost uciși pentru asanarea rapidă a focarelor și limitarea răspândirii pestei porcine africane.

Două dosare penale

“Urmare a anchetelor desfășurate de instituțiile abilitate în evidențierea modului în care a pătruns și a fost difuzată Pesta Porcină Africană în județul Bacău, au fost deschise două dosare penale iar persoanele implicate sunt cercetate penal privind săvârșirea infracțiunilor care includ răspândirea bolilor la animale.

De asemenea, 3 proprietari de porcine dintre cei în gospodăriile cărora a fost diagnosticată boala, au fost sancționați contravențional cu amenzi în cuantum total de 1.800 de lei pentru cumpărarea/vânzarea animalelor fără documente sanitare veterinare”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al DSVSA Bacău.

Dr. Florin Baltă a mai spus că au fost despăgubiți 2 proprietari din cei afectați urmare a măsurilor de lichidare rapidă a bolii, fiind acordare despăgubiri în cuantum de 18.310 lei pentru un număr de 39 de porci.