Medicul anestezist Victor Grădinar a renunțat la statutul de pensionar și s-a alăturat foștilor colegi de la spitalul din Onești în lupta cu temutul virus, care a făcut deja sute de victime numai în țara noastră. A făcut-o cu toate riscurile. Direct în linia întâi. “Ori noi, ori el!”

Originar din Republica Moldova. Doctor în științe medicale. Aproape 30 de ani în slujba pacienților spitalului din Onești. Pe medicul Grădinar îl știe tot Oneștiul! E unul dintre personajele pozitive ale acestui oraș.

În decembrie, dr. Grădinar a ieșit la pensie. Putea foarte ușor să-și vadă de treaba lui. Să-și crească, liniștit, nepoții. Putea…

A ales însă altceva. Opțiunea unui om curajos. Demn. Respectabil. Viteaz. Da, viteaz, pentru că ceea ce a făcut el este un act de vitejie.

În plină pandemie de coronavirus, când multe cadre medicale de prin țară dau bir cu fugiții, dr. Grădinar, cerebral și empatizând cu oamenii printre care a trăit toți anii aceștia, a ales să se înroleze de bună voie în “armata” care luptă cu noul coronavirus.

Spitalul din Onești este astăzi o armată, toți sunt niște eroi. Halate albe, verzi, albastre, deopotrivă sunt în linia întâi. Adică medici, asistenți, infirmieri, brancardieri, etc. Ei sunt părinții noștri, frații noștri, surorile noastre, copiii noștri, neamuri de-ale noastre.

“Mi-a transmis (n.r. – dr. Grădinar) că are încredere în colectiv. Că după 28 de ani de muncă la spitalul din Onești simte că are o obligație față de acest spital, față de oamenii alături de care a lucrat, față de oraș, față de această țară, care l-au primit cu brațele deschise. Mi-a spus: <Cu orice risc, nu vă pot lăsa la greu!>”, ne-a relatat managerul interimar Gelu Nicolcea o parte foarte scurtă din dialogul pe care l-a avut cu dr. Grădinar înainte ca acesta să revină la treabă.

Pe 3 aprilie, dr. Grădinar a semnat un contract pe șase luni cu spitalul din Onești, deși familia acestuia s-a opus. Altfel, fiica doctorului Grădinar trăiește la Chișinău, fiind reprezentantă a UNICEF, cu o carieră frumoasă în față.

SUSPECT DE CORONAVIRUS

“Vă dați seama că l-am primit cu brațele deschise! Un om și un medic deosebit!”, a mărturisit Nicolcea.

La scurt timp după ce a reintrat în pâine, doctorul Grădinar și-a băgat în sperieți toți colegii. Se simțea rău, tot mai rău. A ajuns el pacient, întins pe un pat de spital, fără nicio putere. “Heeelp!!!”

S-a vorbit că s-a infectat cu COVID. Dar când lupți în linia întâi, deja nu mai e nicio surpriză dacă ți se pune acest diagnostic.

Doctorul a bolit câteva zile bune.

Ce zice managerul spitalului: Doctorul a dormit la camera de gardă cu geamul deschis, a doua zi a stat vreo 40 de minute la bancomat în vânt și așa l-a prins răceala. Și eu am fost îngrijorat, nu de ce spunea lumea, ci pentru el și pentru familia lui.

Până la urmă, totul s-a încheiat fericit.

“Ambele teste pentru COVID-19 care i-au fost făcute doctorului au ieșit negativ. Deja a fost externat, se simte mai bine. A fost doar o răceală”, a adăugat managerul spitalului din Onești.

Doctorul Grădinar va reveni de luni lângă colegii săi. E o luptă cruntă. Să de-a bunul Dumnezeu să-i țină în putere! (sursa foto: facebook.com/Victor Grădinar)