Mariea Crâșmaru este un “globetrotter” care a intrat în celebra Cartea Recordurilor (Guiness Book) pentru “cea mai lungă călătorie efectuată vreodată de o femeie” dar și pentru cel mai lung pașaport din lume, care conține 154 de pagini și o lungime de 19 metri.

Lucrarea în care Mariea Crâșmaru face cunoscute publicului o parte din experiențele trăite în cei 3 ani și 5 luni în care a străbătut 120 de țări de pe toate continentele lumii se intitulează “300 K. Pelegrin între două milenii”, are aproape 800 de pagini și conține, pe lângă relatările autoarei, poze și înscrisuri din jurnalele oficiale de călătorie.

În călătoria sa, Mariea Crâșmaru a atins cei doi poli ai Terrei, a parcurs în jur de 300.000 de kilometri (de unde și titlul cărții), a urcat la înălțimi de peste 6.000 de metri și a îndurat temperaturi de minus 38 de grade (vara Antarctică), sau de plus 60 de grade (în Emiratele Unite, în deșert).

Ideea de a pleca în călătoria care avea să-i aducă recunoașterea internațională nu i-a venit, cum eronat a apărut scris în unele publicații, după ce ar fi citit despre aventura unui englez care ar fi plecat să înconjoare lumea pe jos. Mariea Crâșmaru păstrează misterul și îi invită pe cititorii pasionați de călătorie la lectură: “Dacă doriți să aflați acest lucru, care este și el inedit, este de ajuns să cumpărați cartea, iar în primele 30 de pagini veți descoperi singuri modul în care am ales să devin globetrotter”, ne-a spus Mariea Crâșmaru.

Mariea Crâșmaru (68 de ani) s-a născut în județul Vaslui, dar a locuit în București de la vârsta de luni.

În aceste zile, Mariea Crâșmaru se află la Onești, fiind oaspetele Mariei Dohotaru, administratorul editurii Magic Print.

Cei care doresc să cumpere cartea cu autograf o pot găsi pe Mariea Crâșmaru la Pensiunea Ferma Veche, între orele 17.00-19.00, până în data de 13 august.