Treisprezece proiecte digitale inovatoare, realizate de copiii de gimnaziu, au concurat pentru un loc pe podiumul CODE KIDS FEST 2020, desfășurat pe 3 și 4 decembrie. Pe lângă premiile puse în joc, în valoare de 7.000 de euro, micii programatori au fost încurajați să-și urmeze visurile și au descoperit mai multe despre mediul digital în cadrul celor cinci ateliere interactive, scrie progressfoundation.ro.

CODE KIDS FEST 2020, un eveniment organizat de Fundația Progress în cadrul proiectului CODE Kids România, s-a desfășurat în mediul online și a reușit să adune peste 1000 de vizitatori, care au urmărit cu interes proiectele micilor programatori. Copiii de la țară și din orașe mici au ținut să demonstreze că pot învăța programare și, prin intermediul acesteia, pot dezvolta soluții pentru probleme din comunitate.

Micii programatori din Tămășeni au venit la Târg cu un senzor care ne ajută să păstrăm distanța socială corespunzătoare și au reușit să câștige premiul de popularitate pus în joc.

Locul III a fost ocupat de „Hackerii Albi” din Ovidiu, care au dezvoltat o invenție pentru bicicletă, ce te ajută să eviți accidentele. La egalitate cu aceștia au fost și cei din clubul CODE Kids Dumbrăvița, care au atras atenția juriului cu ceasul digital matrix.

„Wizards Code Club” Pietrari a încercat să convingă juriul căroboțelul însoțitor pentru nevăzători merită un loc pe podium și a reușit să câștige premiul al doilea. Iar locul I a fost ocupat de echipa „Kids4Coding” din Onești, care s-a gândit la un senzor de lumină și mișcare, ce poate proteja mediul înconjurător.

“A fost un an plin de provocări pentru Kids4Coding Onești, care timp de 2 ani s-au dezvoltat alături de frumoasa echipă CODE Kids.

Dar finalul de an, Moș Nicolae, vine cu multeee cadouri și surprize ce ne fac să fim MÂNDRI că facem parte din proiectul CODE Kids – Copiii fac coding în bibliotecile publice. Echipa noastră, calificată la CODE KIDS FEST 2020, cu proiectul Panou Solar, a fost prezentă pe scena virtuală din cadrul Târgului de Știință și Tehnologie pentru copii, faza națională și apreciată de un juriu avizat. Rezultatul…? LOCUL I”, au apreciat reprezentanții Bibliotecii Municipale Onești.

Marea surpriză a evenimentului a fost premierea tuturor proiectelor, iar fiecare echipă participantă care nu a ocupat un loc pe podium a câștigat un kit educativ cu robot programabil. De asemenea, ambasadorul proiectului și gazda evenimentului, George Buhnici a oferit copiilor participanți douăsprezece premii individuale, diverse gadget-uri care să îi ajute atât să își urmeze pasiunea, dar și în viața lor de zi cu zi.

„Copiii care vin la CODE Kids sunt printre cei mai apropiați de sufletul meu, sunt deștepți, frumoși și inimoși! Am mers și eu în biblioteci, știu cât de valoroasă este munca lor și cât de mult se străduiesc să învețe programare și să utilizeze tehnologia în folosul lor. Și sunt norocoși că au alături oameni, bibliotecari și mentori, care dau din timpul și bunăvoința lor pentru a-i ajuta să învețe. Știu cum este să crești fără cele mai noi lucruri, până la 18 ani nu am avut calculatorul meu. Și eu am mers la cursuri de calculator, părinții mei au strâns din greu bani pentru acel curs. Am mers în internet cafe, fiindcă atunci când ești laolaltă cu alții înveți o grămadă de lucruri bune, deprinzi multe aptitudini”, i-a încurajat George Buhnici, ambasadorul proiectului CODE Kids, pe cei mici.

Echipa Kids4Coding Onești: David Spânu, Denis Simionescu, Rareș Ciobanu, Eduard Căpățână, Mihnea Cheșcheș (Școala Gimnazială „Sf. Voievod Ștefan cel Mare”), Matei Neamțiu (Școala Gimnazială Nr. 1), Aris Sălbatecu și Vlad Cristea (Școala Gimnazială „Ghiță Mocanu”) și Mihai Botezatu (Școala Gimnazială „George Călinescu”). (foto: captură video)