În contextul epidemiologic actual privind evoluția agresivă a pestei porcine africane pe teritoriul a 13 județe din zona de nord-vest și sud-est a României, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bacău realizează permanent măsuri de profilaxie nespecifică pentru a preveni pătrunderea virusului pe teritoriul județului Bacău.

“Menționăm că la această dată, pesta porcină africană nu evoluează în județul Bacău.

În cadrul măsurilor de supraveghere sanitară veterinară a efectivelor de suine sălbatice și domestice, DSVSA Bacău a recoltat, de la începutul anului 2018, probe provenite de la 74 de porci domestici morți, 49 de porci bolnavi, 13 porci mistreți găsiți morți și 65 de porci mistreți vânați. Rezultatele analizelor efectuate la aceste animale au remarcat absența virusului Pestei Porcine Africane, se arată într-un comunicat al DSVSA Bacău, semnat de dr. Florin Claudiu Baltă, purtătorul de cuvânt al instituției.

Pe de altă parte, au fost instituite mai multe filtre rutiere pentru prevenirea introducerii virusului pestei porcine africane pe teritoriul județului Bacău prin transportul de porci vii sau produse și subproduse provenite de la aceștia, fiind verificate peste 200 de mașini.