Sacrificarea mieilor și iezilor în scopul comercializării cărnii se efectuează în abatoare autorizate/înregistrate sanitar veterinar. La ora actuală, în județul Bacau sunt autorizate două abatoare situate în comunele Nicolae Bălcescu și Cașin, informează Direcția Sanitară Veterinară pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bacău.

Având în vedere faptul că în această perioadă, în mod tradițional, sunt sacrificați miei și iezi, DSVSA Bacău subliniază câteva reguli privind circulația și sacrificarea ovinelor și caprinelor pe teritoriul României.

►circulația pe teritoriul României inclusiv spre abatorizare este acceptată numai dacă  ovinele și caprinele sunt identificate cu crotalii electronice, înregistrate în Baza Națională de Date şi însoţite de formulare/documente de mişcare, precum şi de certificat sanitar veterinar, certificat eliberat de medicul veterinar din localitatea de origine a animalelor.

Amintim că ovinele și caprinele trebuie identificate până la împlinirea vârstei de 6 luni si oricum înainte de împlinirea acestei vârste în situația mișcării lor din exploatația de origine.

sacrificarea mieilor și iezilor în scopul comercializării cărnii se efectuează în abatoare autorizate/înregistrate sanitar veterinar. La ora actuală în județul Bacau sunt autorizate două abatoare situate in comunele Nicolae Bălcescu și Cașin (n.r. – Abatorul Roger&Bunghez).

Se interzice comercializarea produselor și a alimentelor de origine animală în spații improvizate, nesupuse controlului sanitar veterinar, sau în sistem de vânzare stradal, în care nu este asigurată o temperatură și o stare de igienă corespunzătoare.

Se interzice comercializarea produselor care nu sunt însoțite de documente care să ateste proveniența acestora și a alimentelor care în urma controlului sanitar veterinar au fost declarate necorespunzătoare.

DSVSA Bacău va întreprinde acțiuni în vederea verificării condițiilor de transport, depozitare și comercializare vizând: verificarea documentelor de însoțire a carcaselor destinate vânzării (fișa de sănătate animale, carnet de producător, certificatul sanitar veterinar eliberat de medicul veterinar din unitatea de sacrificare).

Carcasele trebuie să fie ștampilate cu marca de sănătate a abatorului unde s-a efectuat sacrificarea. (foto: imagine ilustrativă)