Un raport medical evidențiază faptul că 17 pacienți ai Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Dărmănești erau luați în evidență cu febră și simptome respiratorii încă din data de 20 aprilie. Șefa centrului spune că a crezut că pacienții, din cauza bolilor psihice, ”pot să acuze simptome false”, iar DSP a întârziat testele două săptămâni, notează Libertatea.

Ultimele date de la Centrul de Reabilitare Neuropsihiatrică Dărmănești, din județul Bacău, arată că 64 de persoane sunt infectate – 20 de angajați ai centrului, din cei 30 câți au lucrat în tura de 14 zile începută la 25 aprilie, și 44 de pacienți, dintr-un total de 74.

Libertatea a obținut un raport medical din care reiese că, la data de 20 aprilie, existau 17 persoane internate aici care prezentau stări febrile, dar și trei angajați cu simptome de viroză, însă fără febră.

În ciuda acestui raport semnat chiar de ea, Laura Leonte, șefa centrului, spune că nu s-a gândit nicio clipă că ar fi necesară testarea pacienților.

Datele trecute în raport arată însă cu totul altceva – simptomele respiratorii ale oamenilor erau cât se poate de reale și ei primeau tratament pentru scăderea febrei și antibiotice.

“În primul rând, noi vorbim de beneficiari cu patologie psihică. Acolo sunt persoane care prezintă  schizofrenie, oligofrenie, demență, Alzheimer. În momentul în care lucrăm cu beneficiari cu asemenea patologie, măsurile e foarte greu să le aplicăm și să fie respectate, pentru că au drepturi, legi care reglementează… Avem spațiu de izolare lângă cabinetul medical, dar e foarte greu să duci o persoană  bolnavă psihic să o izolezi, nu înțelege de ce nu poate ieși din cameră, de ce nu poate interacționa”, a explicat Leonte. (foto: imagine ilustrativă)

Articolul integral AICI