Onești. La prima vedere, un oraș liniștit. Dimineață este ceva mai multă foială, când părinții își duc copiii la școli, și după-amiază, când vin după ei să-i ia acasă. Puțin cam exagerată această practică, părerea mea.

În rest, doar bat clopotele. Și când și când se mai aude câte o planetară cum trosnește în câte o groapă. Ghinion!

Oneștenii își duc viața cum pot. Nu prea au bani, așa că nici cârciumile nu mai gâfâie de lume, ca altădată. Prost este că și străzile sunt pustii, mai ales seara.

Deh, lumea își poartă acum pașii mai mult în lumea virtuală! E un fel de-a spune pașii. Gândurile! Pe Facebook nimeni nu face mișcare. Toți stau tolăniți în pat, și-atât. Și-și exprimă gândurile, ideile, ce mai poate și cum poate fiecare.

Fiindcă veni vorba. La școală, într-a 9-a, tremurau chiloții pe ei când profu’ răsfoia catalogul. Chiar țin minte ce liniște mormântală se așternea în clasă, la început de oră. Se auzea doar foșnetul paginilor care treceau, una câte una, printre degetele celui de la catedră. Apoi, după ce profu’ rostea un nume, urma eliberarea. Un oftat prelung, din 30 de piepturi chircite de emoție.

Astăzi nu mai este așa. Orașul este plin de haiduci. Pe Facebook. 3.000 de utilizatori, 10.000, chiar nu mai contează câți, au cel puțin tot atâtea păreri despre orice mișcă în orașul ăsta.

Nu înțeleg ce-i împiedică să ia atitudine, atunci când au o nemulțumire, pe-aici, prin lumea noastră! Evident, nu putem generaliza, sunt și oameni cu simț civic care chiar reacționează când este cazul. Se duc la Primărie, la Fisc, la Judecătorie, unde este nevoie și caută să-și facă dreptate. Din păcate, ei sunt, însă, puțini.

E mai simplu să dai din gură pe Facebook! Acolo “latră” oricine, deci nici ție nu ți se mai împleticește limba în gură, n-ai treabă cu acordurile. Un almanah, două „almanahe”. Și nici profu’ nu mai e, să te inhibe. E adevărat, e mai greu uneori cu scrisu’. Dar dacă nimeni nu-ți atrage atenția când o dai de gard, merge și așa. Ce atâta ortografie! Măcar mesajul să fii în stare să-l transmiți, că doar pe Facebook nu sunt numai doctori docenți, “e” și oameni simpli ca tine, ca ăla, ca celălalt, care înțeleg totul din două vorbe. Oare?

Gândit (ce-mi place cuvântul ăsta!) ca un canal de comunicare și un loc în care să-ți regăsești prietenii, Facebook a devenit astăzi o mare groapă de gunoi de toate felurile, inclusiv uman.

Propagandă, manipulare, politică. Iar când aceste elemente lipsesc, au grijă “dăștepții” de mai devreme, care nu îndrăzneau să scoată un cuvânt în fața clasei, să emită judecăți de valoare.

Sunt dezgustat!

O să mă refer la un singur caz concret, legat de un subiect care a făcut vâlvă în oraș în aceste zile: starea drumurilor.

Cineva îmi atrăgea atenția deunăzi, și bine a făcut!, că au fost vremuri când străzile din Onești arătau mult mai rău decât acum. Doar că atunci nu era Facebook. Calea Mărășești era praf, Strada A. I. Cuza la fel. Îl cred pe cuvânt, eu eram la București pe vremea aceea și nu știu cum stăteau treburile.

Dar pentru că oneșteanului îi place să polemizeze din orice, și pentru că există Facebook, partea frumoasă abia acum vine!

După ce au început lucrările de pregătire a drumurilor în vederea asfaltării gropilor, au și sărit unii: “Lucrările astea se fac noaptea, nu ziua, ca să îngreuneze și mai mult traficul!” Și ce credeți? Imediat a venit răspunsul. “Da, da’ eu cum mai dorm din cauza zgomotului? Să facă la tine la bloc noaptea!

Și cam așa stau lucrurile și în cazul ANL-urilor. Bine ar fi să se facă pe Lună!

Șoimi viteji, războinici mulți pe Facebook, mamă-mamă!

Cât despre zecile de conturi false de pe Facebook – agitatorii de serviciu, cum îmi place să le spun – vom vorbi cu altă ocazie.

P.S. – Da, mai sunt încă multe de făcut în oraș, dar parcă nici noi nu mai avem pic de răbdare. Linia se trage în 2020.

Marius Mihalcea