La data de 26 august a.c., poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Bacău au depistat şi reţinut un bărbat de 40 de ani, din judeţul Ilfov, bănuit de săvârşirea a două infracţiuni de înşelăciune prin metoda “ŞMEN”.

Din investigaţiile poliţiştilor a rezultat că la data de 20 august a.c., bărbatul s-ar fi deplasat la două puncte de lucru a două societăţi comerciale din Bacău şi ar fi solicitat angajatelor să-i schimbe câte 2 bancnote de 500 de lei.

Ulterior, bărbatul ar fi motivat că s-ar fi răzgândit cu privire la schimbul de bani solicitat şi profitând de neatenţia angajatelor ar fi sustras din suma de bani primită.

Poliţiştii au reuşit identificarea bărbatului în cauză, iar la data de 26 august a.c., faţă de acesta s-a dispus măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 ore, urmând a fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău, cu propuneri legale.

În scopul prevenirii infracțiunilor de înșelăciune prin metoda “șmen”, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bacău atrage atenţia angajaţilor societăţilor comerciale să fie foarte atenţi în momentul în care primesc de la clienţi bancnote mari pentru a fi schimbate în altele mai mici sau pentru a achita diferite produse. Aşa-zişii clienţi profită de orice moment de neatenţie pentru a sustrage din banii primiţi rest, unii dintre ei răzgândindu-se chiar şi în ceea ce priveşte cumpărarea produselor respective.

În cazul în care vă confruntaţi cu astfel de situaţii, poliţiştii vă sfătuiesc să reţineţi cât mai multe amănunte referitoare la persoanele care vă abordează (vârsta aproximativă, detalii legate de fizionomie, vestimentaţie, etc.), tipul, marca şi numărul de înmatriculare al mijloacelor de transport cu care circulă şi direcţiile de deplasare.

Sesizaţi Poliţia când aveţi date despre persoane bănuite sau victime ale unor astfel de infracţiuni! (sursa: IPJ Bacău; foto: arhivă)