Cu o avere estimată la peste 300 de milioane de euro, Dorinel Umbrărescu ar fi fost convins să preia fostul combinat metalurgic de la Oțelu Roșu, pe care rugina îl amenință de ani buni.
Potrivit expressdebanat.ro, primarul orașului Oțelu Roșu, Luca Mălăiescu, a ajuns la Alexandru, fiul cel mare al lui Dorin Umbrărescu, căruia i-a prezentat oportunitatea de a produce pe Valea Bistrei componentele metalice de care societățile familiei sale au nevoie.
„N-a fost deloc simplu, însă ieri a fost semnată tranzacția. Asta și datorită implicării prefectului Ioan Dragomir, care a mers personal la Ministerul Finanțelor Publice pentru a debloca o situație artificial creată în județ. Deputatul Silviu Hurduzeu a făcut la rândul său ce trebuie, iar acum Oțelu Roșu primește o nouă gură de oxigen”, scrie sursa citată.
„E adevărat, am vești bune. De câteva luni se încearcă preluarea sau cesionarea creanțelor de la uzina de la Oțelu Roșu. În urmă cu ceva timp, domnul deputat Silviu Hurduzeu și domnul primar Mălăiescu m-au rugat să facem o vizită la Ministerul de Finanțe, la ANAF, pentru a clarifica anumite aspecte tehnice vizavi de cesionarea creanțelor. Am reușit acest lucru și astăzi vă pot spune că s-au cesionat creanțele la combinatul de la Oțelu Roșu. Au fost adjudecate de către o firmă din județul Bacău, care devine, practic, principalul creditor al combinatului. Pe lângă cele circa 12 milioane de euro cât au costat creanțele, pe care firma s-a angajat să le aducă în termen de maximum 30 de zile, dar le va aduce săptămâna viitoare, trebuie să dispună de un capital serios pentru redeschiderea combinatului. Din câte cunosc, firma e foarte serioasă, în prima etapă va avea 100 – 150 de angajați și 300 – 400, până anul viitor.”, a declarat prefectul Ioan Dragomir pentru expressdebanat.ro.
Uzinele din Oţelu Roşu (Caraș-Severin) și-au început activitatea la începutul secolului al XIX-lea, sub numele Ferdinandsberg.
Aici era prelucrată fonta produsă în topitoriile de la Rusca Montană și Rușchița. În perioada interbelică, uzinele din Oțelu Roșu făceau parte din trustul „Titan – Nădrag – Călan” al magnaților Max și Edgard Auschnith, iar după război au fost naționalizate.
În anii ’50, Oţelul Roşu producea foi de tablă şi era singura uzină din România care livra bare de oţel (4.000 de tone anual) şi fier laminat la rece (1.200 de tone anual), arătau documentele vremii. Cu timpul, centrul metalurgic a fost extins, iar numărul angajaților săi a ajuns să depășească 5.000 de oameni.
După 1990, combinatul a intrat în declin. A fost privatizat în 1999, când mai avea peste 3.000 de salariați. În trei ani, numărul muncitorilor a fost redus la circa 600, iar mai multe secții au fost închise. (foto: imagine ilustrativă)