Doctorul  oncolog Iuliu Ionaș, unul dintre cei mai apreciați medici din cadrul Spitalului Municipal Onești, a postat pe Facebook un mesaj emoționant, în care face un scurt istoric a ceea ce a însemnat (și încă înseamnă) lupta cu noul coronavirus pe care o duc cadrele medicale oneștene. Și nu numai, fiindcă lor li s-au alăturat mulți oameni de bine și autoritățile locale.

“Am să vă prezint pe scurt istoria Covid la Spitalul Municipal Sf. Ierarh dr. Luca Onești.

La mijlocul lunii martie, spitalul a fost desemnat suport covid. Asta înseamna că urma să interneze pacienți cu urgențe medicale sau chirurgicale proveniți din carantină sau izolare precum și pacienți cu covid și care aveau comorbidități.

Din 15 martie, pacienții aflați în spital au fost externați la domiciliu, dacă starea lor o permitea, au fost transferați la spitalele din Bacău și Moinești.

Apoi a început o reorganizare a spitalului: s-au făcut modificări de structură, s-au creat circuite noi care să asigure siguranța pacienților și a personalului, s-au achiziționat mijloace de protecție, medicamente specifice tratamentului covid, s-a organizat instruirea personalului.

Un lucru minunat a fost mobilizarea comunității oneștene care prin donații a contribuit la dotarea spitalului cu aparatură nouă (să nu uităm să amintim aici contribuția domnului Vasile Ciobanu, care a donat aparatul de testare a anticorpilor pentru covid – cel mai modern din județ, activitatea neobosită a domnilor Tărcuță și Zarzu și sprijinul domnului primar Gnatiuc). Datorită generozității oneștenilor, a muncii celor amintiți mai sus și a efortului depus de doamna dr. Nicolae și dl. manager Nicolcea suntem primul și deocamdată singurul spital din județ care testează RT-PCR pentru Covid.

Apoi am început să internăm pacienți cu această afecțiune – Covid. La început, în secția de Boli Infecțioase au fost cazuri ușoare și medii, apoi, în secția ATI, cazuri grave din care multe au trebuit să fie ventilate și tratate cu tocilizumab și în sfârșit de la începutul lunii aprilie cazuri cu Covid și comorbidități severe (accidente vasculare cerebrale, ciroze hepatice decompensate, boli pulmonare, pacienti în dializă, insuficiențe cardiace, diabet decompensat, etc.) adică tocmai pacienții care pot avea evoluții severe și risc de deces foarte mare.

În ultima decadă a lunii aprilie s-au închis secțiile de ortopedie, medicină internă de la spitalul județean și secția de chirurgie de la spitalul Moinești, iar spitalul nostru a preluat atât o parte din pacienții infectați, cât și o parte din personalul medical infectat.

Spitalul din Onești a devenit spitalul numărul unu în tratarea pacienților Covid din județ, atât ca număr de cazuri cât și din punct de vedere a gravității.

Au fost realizate intervenții chirurgicale și ortopedice în regim de urgență la pacienți cu Covid, au fost asistate nașteri la gravide Covid sau suspecte.

Acum avem peste o sută de pacienți internați, dintre care majoritatea Covid pozitiv.

Se lucrează  la ce va urma:

– se proiectează circuitele pentru redeschiderea ambulatorului,

– se refac secțiile și circuite pentru a putea să tratăm atât pacienți noncovid cât și covid,

– se decid strategii de testare atât RT-PCR cât și anticorpi.

Așteptăm cu nerăbdare să putem să oferim servicii medicale de calitate acestei minunate comunități oneștene ce ne-a fost alături la greu și vă asigurăm că vom fi pregătiți să o facem din prima zi în care se va decide că nu mai suntem spital suport covid”, este mesajul postat pe Facebook de doctorul Iuliu Ionaș.