Pe lista lungă a neajunsurilor României postdecembriste trebuie adăugat, fără îndoială, haosul urbanistic generat, în principal, de lipsa unor norme clare în domeniul construcțiilor. La Onești, un proiect de hotărâre privind atestarea apartenenței la domeniul privat al municipiului Onești a unor imobile constituite din terenuri cu și fără construcții situate în intravilan și aprobarea concesionării unor bunuri imobile-terenuri aparținând domeniului privat al municipalității oneștene a stârnit numeroase discuții în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local, de ieri după-amiază.

Miezul problemei l-a constituit o suprafață de teren de 202 metri pătrați, situată vizavi de Școala Gimnazială Nr. 1 și de magazinul “Mari Pred” de la Sfat, teren pe care un antreprenor local intenționa să-l ia în concesiune pentru a construi acolo, din câte se pare, un centru comercial.

Trebuie spus că acel teren s-a aflat, de-a lungul timpului, în atenția mai multor antreprenori locali, care ar fi vrut să-l ia în concesiune pentru a dezvolta afaceri în principal în zona comerțului.

Tentative eșuate, însă, rând pe rând.

După numeroase discuții contradictorii purtate de primar și de o parte dintre consilierii locali (Ene, Panfil, Elena Pașcu-Apăvăloaie), s-a apreciat că trebuie respectată decizia arhitectului-șef al Primăriei, care dăduse un aviz negativ ferm în această speță considerând că apariția unui spațiu comercial pe terenul respectiv ar degrada iremediabil aspectul zonei.

Arhitectul-șef nu a putut fi consultat suplimentar, aflându-se în concediu, dar cert este că după ce s-a trecut la vot, proiectul de hotărâre a fost respins.

Nu doar consilierii Opoziției s-au opus proiectului, ci și fostul primar al orașului, Emil Lemnaru, care a preferat să se abțină.

Astfel, proiectul a picat cu 9 voturi “contra”, o abținere și 8 voturi “pentru”, în condițiile în care doi consilieri locali au absentat (Constantin Lazăr – PNL și Marian Moraru – PSD), iar Alexandru Cristea (PSRo) a lipsit din sala de ședințe în acel moment.

În Onești, ca peste tot în țară, în lipsa unor reglementări clare legate de construcția de clădiri sau amenajări ale spațiilor a dus la apariția unor monstruozități arhitecturale.

Aceste monstruozități se pot observa lesne în tot orașul, dar mai ales pe bulevardul Republicii, unde zeci de apartamente de la parterul blocurilor au fost transformate în spații comerciale, amenajate fiecare după cum l-a dus capul pe proprietar, kitsch-uri locale care stârnesc un oftat prelung. (foto: arhivă)