Cetățenii comunei Oituz, situată la circa 15 kilometri de Onești, nu se înghesuie să depună documentele necesare în vederea cadastrării imobilelor în care locuiesc și a terenurilor pe care le dețin, chiar dacă nu plătesc nimic pentru asta. Până la 30 iunie, dintr-un total de 4.627 de gospodării, fuseseră depuse doar 452 de dosare pentru programul național de cadastrare.

Primăria comunei Oituz a făcut un apel către cetățeni ca până la sfârșitul lunii iulie să depună dosarele pentru cadastrarea general.

“ANUNȚ IMPORTANT PENTRU CETĂȚENII COMUNEI OITUZ!

Vă informăm că până la data de 30.06.2021 au fost depuse 452 de dosare pentru programul național de cadastrare, din totalul de 4627 de gospodării. Această cadastrare este gratuită și obligatorie și cuprinde toate imobilele de pe raza comunei Oituz.

În urma cadastrării, persoanele care nu dețin acte de proprietate pe imobile vor primi un certificat de posesor, valabil pentru o perioadă de 3 ani de zile. Ulterior acestei perioade, Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară va emite un act de proprietate.

Important de menționat este faptul că terenurile pentru care nu se va depune dosar, vor fi cadastrate cu proprietar neidentificat, urmând ca apoi să intre în administrarea Consiliului Local Oituz.

În acest sens, vă rugăm insistent ca până pe 31.07.2021 să depuneți dosarele pentru cadastrarea generală!

Vă mulțumim pentru înțelegere!”, a transmis Primăria Oituz.

Așa cum reiese din datele publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), în momentul de față, activitatea de cadastrare gratuită din cadrul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF) se desfășoară în mii de localități din țara noastră. Prin PNCCF, autoritățile își propun ca, până în 2023, toate terenurile și clădirile din țara noastră să fie cadastrate gratuit.

Programul PNCCF a demarat la sfârșitul lui 2015 și urmează să se încheie în anul 2023. Astfel, până în 2023, autoritățile intenționează să cadastreze gratuit toate imobilele care nu sunt prinse în prezent în evidențele oficiale. (foto: imagine ilustrativă)