Săptămâna viitoare va fi elaborat un proiect de act normative pentru stabilirea mecanismului prin care ar urma să fie acordate despăgubiri pentru crescătorii de porci ale căror animale au fost afectate de epidemia de pestă porcină africană.

„Oamenii trebuie să fie despăgubiţi, dar şi sprijiniţi, când această problemă trece, să îşi repopuleze efectivele de suine. S-a discutat despre o despăgubire de la un nivel minim de greutate de fiecare animal sacrificat. Ministerul Agriculturii face o propunere de act normativ cu care să intrăm săptămâna viitoare în Guvern pentru a stabili acest nou mecanism.

Ca exemplu, tot ce este sub 100 kilograme, să spunem, să primească plata de despăgubire la 100 de kilograme. Asta va fi probabil propunerea pe masa Guvernului. Ce va fi peste se plăteşte la cât e peste, dar nu mai puţin de 100 kilograme. (..) Prima de repopulare se va stabili în momentul în care lucrurile se stăpânesc. Se va sprijini populaţia pentru repopularea în zonele în care animalele au fost sacrificate”, a spus  Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor, fără a preciza însă care vor fi, concret, sumele care se vor acorda ca despăgubire, după cum menționează observator.tv.

800 de focare de pestă porcină au fost confirmate până acum în România, în 11 județe: Buzău, Tulcea, Constanța, Brăila, Ialomița, Galați, Călărași, Ilfov, Satu Mare, Sălaj și Bihor, fiind sacrificați aproape 50.000 de porci domestici din gospodăriile populației și aproape 75.000 de porci dintr-o fermă.