Poliţiştii din Prahova au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă şi braconaj cinegetic după împuşcarea ursului care a ucis o tânără de 19 ani, aflată pe traseul turistic Jepii Mici din Bucegi, scrie gandul.ro.

Surse judiciare au explicat pentru publicația citată că polițiștii sunt obligați să deschidă dosar penal in rem, pentru că așa prevede legea.

Polițiștii vor trimite dosarul la Parchet, în cel mai scurt timp, cu propunere de clasare în cazul acestei acuzații, fapta fiind urmarea unei decizii luate într-o stare de necesitate. Starea de necesitate în cazul împușcării unui urs ar trebui însă stabilită in cadrul unui proces penal, nu „din oficiu”, spun sursele precizate.

Având în vedere situația de necesitate, respectiv uciderea de urgență a animalului, dosarul urmează să fie clasat, adaugă sursele judiciare.

„Cercetările sunt continuate pentru stabilirea tuturor cauzelor și împrejurărilor în care s-a produs evenimentul în cadrul unui dosar penal deschis sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă și braconaj cinegetic.

Unitatea de parchet urmează să se pronunțe și sub aspectul legalității împușcării exemplarului de urs.

Din verificările efectuate până la acest moment, s-a conturat o stare de necesitate ce a impus extragerea exemplarului de urs prin împușcare, pentru prevenirea unor alte evenimente negative”, a transmis, miercuri, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova.