„Negocieri până la epuizarea agresorului”, aceasta a fost strategia adoptată de polițiștii care au intervenit în cazul celor doi muncitori din Onești uciși pe 1 martie 2021, după ce au fost sechestrați de fostul proprietar al apartamentului în care lucrau. Aproape șase ore au durat negocierile. Într-un final, cei doi muncitori au fost uciși de Gheorghe Moroșan, după ce unul dintre ei, revoltat de întreaga situație, l-a lovit cu piciorul. După doi ani, procurorii au stabilit că niciun polițist nu este vinovat pentru modul în care s-a intervenit.

De ce nu au intervenit polițiștii mai repede? De ce nu s-a folosit o pușcă cu lunetă? Sau de ce nu au intervenit trupele speciale din IGPR? Sunt întrebări care își găsesc răspunsul în ancheta finalizată recent de Parchetul General în cazul polițiștilor care au intervenit la Onești.

Concluzia ei? Poliția Română nu era pregătită, la nivelul anului 2021, pentru o intervenție cu luări de ostatici, procedurile de intervenție fiind confuze și contradictorii, scrie Libertatea.

Patru strategii au fost discutate, dar niciuna aplicată.

Potrivit celor audiați, pe parcursul derulării evenimentului de la Onești au fost analizate mai multe posibilități de intervenție pentru salvarea celor două victime.

Au fost luate în calcul:

  • Intervenția exterioară prin dreptul balconului cu autoscara pompierilor;
  • Posibilitatea intervenției trupelor speciale din cadrul SAS Bacău, prin coborârea de pe bloc, prin rapel;
  • Intervenția prin utilizarea armei de foc cu lunetă aflată în dotarea trupelor SAS Bacău;
  • Intervenția în forță prin spargerea ușii de acces cu ajutorul dispozitivului (berbec) din dotarea SAS Bacău.

Niciuna dintre aceste modalități de intervenție nu s-a realizat.

Pentru coborârea de pe bloc: „Polițiștii SAS nu aveau nici pregătirea, nici materialele necesare”.

Pompierii audiați au declarat că nu putea fi utilizată autoscara întrucât în dreptul balconului era un copac înalt care împiedica montarea dispozitivelor de susținere. În plus, Moroșan amenința de la geam că va ucide victimele dacă va vedea pompierii intervenind.

Gheorghe Moroșan a fost condamnat la 30 de ani de închisoare, iar soția acestuia, la 12 ani, sentința fiind definitivă. Familiile celor două victime au anunțat, prin avocat, că vor contesta soluția de clasare dispusă în cazul polițiștilor. (foto: arhivă)

Articolul integral AICI