Grup Șerban Holding, companie antreprenorială românească activă în mai multe domenii din agricultură, anunță semnarea unui contract cu PepsiCo România privind dezvoltarea programului pentru livrarea de cartofi pentru chipsurile Lay’s produse pe plan local.

Acesta este cel de-al treilea an de colaborare dintre companie și PepsiCo.

„Semnarea acestui contract înseamnă îmbunătățirea performanței financiare pe termen mediu, având în vedere predictibilitatea și evoluția prețurilor de valorificare. Producția de cartofi pentru industrializare contribuie la creșterea cifrei de afaceri a grupului, și prin urmare a profitului și fluxului de numerar, aducând un venit de 50.000 de lei per ha. Un hectar de cartofi pentru chips generează același venit realizat de patru hectare de cereale sau oleaginoase. De asemenea, odată cu reînnoirea acestei colaborări avem în plan scurtarea lanțului de aprovizionare prin adăugarea de servicii de depozitare pentru 35% din producție,” a declarat Ovidiu Bucătaru, Director Financiar al Grup Șerban Holding.

În vederea majorării capacității de producție pentru această cultură intensivă, Grup Șerban Holding investește într-un sistem de irigații adaptat noilor direcții ale Pactului Verde European. Prin noul sistem, irigațiile sunt efectuate prin picurare, o metodă prin care consumul de apă este redus cu 50%, costurile cu energia cu 30%, iar utilizarea fertilizanților și a pesticidelor scade cu 50%, respectiv 25%. Costul unei astfel de investiții se ridică la aproximativ 20.000 de lei/ha.

La finalul anului 2021, compania a atras 12,7 milioane de lei de la investitori în cadrul unui plasament privat pentru acțiunile sale. Capitalul atras va contribui la continuarea proiectelor de dezvoltare ale grupului. Odată cu listarea acțiunilor GSH pe piața AeRO a Bursei de Valori București în data de 28 februarie 2022, Grup Șerban vizează continuarea utilizării mecanismelor de finanțare prin piața de capital pentru dezvoltarea ulterioară a afacerilor companiei. Grup Șerban are în plan continuarea atragerii în fiecare an de finanțări cuprinse între 25 și 50 milioane de lei prin care să dezvolte toate liniile de business ale grupului.

În anul 2020, Grup Șerban Holding a înregistrat, la nivel consolidat, o cifră de afaceri de 311,8 milioane de lei și un profit net de 24 milioane de lei.

Grup Șerban Holding și-a început activitatea în anul 1994, în Onești. În prezent, afacerile grupului sunt extinse pe mai multe direcții de dezvoltare, precum agricultură, comerț cu cereale, plante oleaginoase și legume, creșterea păsărilor, panificație, patiserie-cofetărie, lanț propriu de magazine – Băcăniile Șerban, distribuție și transport. Grupul are peste 400 de angajați angrenați în proiectele de valorificare a brandului companiei la nivel național.

Compania exploatează în prezent peste 12.000 de hectare de teren arabil, în județele Vaslui, Vrancea și Bacău, pe care sunt cultivate cereale, precum grâu și porumb și plante oleaginoase – floarea-soarelui, rapiță. De asemenea, Grup Șerban Holding deține și exploatează peste 133.000 de tone capacitate totală de depozitare a cerealelor și plantelor oleaginoase în opt baze localizate în Orbeni, Filipești și Valea Seacă, județul Bacău, Simila, Zorleni și Găgești, județul Vaslui, Târgu Frumos, județul Iași. În cadrul acestor depozite, pot fi recepționate 500 tone de cereale pe oră, iar capacitatea de uscare a acestora este de 2.000 tone în 24 de ore.

Începând cu anul 2004, Grup Șerban Holding a dezvoltat o nouă linie de business, creșterea de păsări, iar astăzi deține cinci ferme proprii, în trei locații, cu o capacitate de 880.000 capete per serie, situate în județele Bacău și Vaslui. De asemenea, în anul 2008, compania și-a diversificat afacerile prin crearea unei linii de business în domeniul panificației, patiseriei și cofetăriei. În prezent, grupul deține o brutărie, un laborator de cofetărie și cinci magazine sub brandul Băcănia Șerban. Capacitatea totală de producție a produselor de panificație-patiserie este de 15 tone pe zi. Produsele de panificație se găsesc atât în magazinele proprii, Băcăniile Șerban, cât și în aproape toate supermarketurile din țară, sub brandul Granero Șerban. Grupul mai are în portofoliul de servicii și o linie business dedicată lucrării terenurilor deținute și transportului materiilor prime și a cerealelor. (foto: imagine ilustrativă)