Grupul de firme Da Bacco din comuna Cașin a devenit astăzi o companie de top în domeniul viti-pomicol, singura companie românească capabilă să furnizeze toate serviciile necesare înființării și întreținerii unei plantații viticole și pomicole.

Totul a început în urmă cu 15 ani, când un tânăr cu ambiții dintre cele mai mari, Mihai Fudulache, s-a întors în țară după o experiență pe meleaguri italiene, hotărât să-și dezvolte propriul business. La vremea respectivă nu știa ce înseamnă zbuciumul unui antreprenor la început de drum. L-a experimentat, însă, pe propria piele, iar astăzi ne explică cât de dificil este să crești o companie, deși din afară totul pare roz.

“Adevărul despre și cu:

Pomicultura românească!

Mergi 3 ani în Italia, agonisești câteva mii de euro și vii acasă.

Îți faci planuri să te întorci și să-ți înființezi o livadă.

Cu ce? Păi cu de toate, de la cireș, cais, piersic, măr și păr, să poți vinde tot anul și să asiguri resursa financiară pentru a acoperi cheltuielile.

Cumperi terenul, încerci să depui documentația pentru a atrage și fonduri europene, dar constați că de fapt terenul are o mică problemă, descoperită de cei de la OCPI, după ce terenul a fost intabulat și vândut de 3 ori! Te saturi de demersuri și mergi la bancă. Împrumuți bani și te apuci de investiții. Plantezi pomii anul viitor, iar după 3 zile constați că 25 de cireși ți-au fost furați. Prin vară caprele vecinului îți mai mănâncă 35, în timp ce tu cari apă cu cisterna pentru a-i salva de seceta cumplită. Te hotărăști să faci sistem de irigații căci altfel nu se mai poate. Mergi iarăși la bancă. Faci sistemul de irigații dar constați că nu ai apă. Ok, dar în Italia apa vine pe canal până la poarta fiecărei ferme!

Da, în Italia! Chemi o firmă, sapă 2 puțuri, ambele dau un volum de apă cu mult sub necesarul tău. Dar decât nimic… Dar ai autorizat puțurile? Cum de ce? Pai apa se plătește! Se plătește? Dar în Italia e gratis! În Italia, nu la noi!

Cresc buruienile, trebuie să scapi de ele. Erbicid! Nuuu, vreau să fie cât mai naturale! Bagă, sapă! OK, dar costă de 3 ori mai mult! Nu-i bai, facem un produs bun, de calitate și-l vindem la prețul corect!

Te sună bancă, trebuie să rambursezi prima rată, iar tu nu ai produs încă nimic.

Cu greu trece un an.

Vine următorul. Caisul înflorește frumos! Poze, miros, albinele își fac treaba. Dar peste 3 zile se anunță geruri! Se anunță – 4 grade, toată lumea iese noaptea la foc, dar în loc de – 4 sunt – 9 și caisul l-ai pierdut pe tot!

Îți plângi în pumni și aștepți cireșul. Înflorește, leagă frumos, apoi vin ploile de primăvară și frigul, iar cireșele tale crapă. Intervii cu tratamente și cu 2 săptămâni înainte de recoltă, bate grindina! Tu nu ai sistem  antigrindină și….cauți iarăși banca. Până atunci, te mai curăță și grindina. Supermarketurile nu ți le iau, te apuci să vinzi cât poți, apelând la bunăvoința cunoștințelor și celor cărora le pasă de producătorul român.

Aștepți mărul.

Timpul trece și te apuci de cules. Încerci să le vinzi, iar supermarketurile îți oferă 2 lei – ele le vând cu 6 – iar dacă nu te lași convins, te amenință că peste o săptămână vor fi disponibile cele din Polonia.

Nu le dai, dar nici nu le poți arunca. Mergi iarăși la bancă, de data asta pentru a cere un împrumut pentru o cameră frig cu temperatura controlată.

Faci camera, apoi constați că transformatorul tău nu are capacitatea necesară și trebuie să-l schimbi. Mergi la E.ON, iar ei îți spun că ai nevoie de 6 luni pentru aprobări.

Te întorci și vinzi merele cu 1,5 lei. Banca te presează să-i rambursezi creditele iar tu urci în mașina închiriată și pleci să cauți altă bancă.

Te gândești cum să faci, cum să mai acoperi cheltuielile, și nici măcar nu observi că ai trecut pe roșu la semafor.

Unul te vede, te fluieră și își întreabă amicul:

– Cine-i nesimțitul ăsta?

– Cum, nu știi? E ală cu bani mulți!

Toamna se apropie de final, doamna director de la școala din sat te roagă să o primești cu elevii dânsei și să le explici cum tu ai reușit!

Te vezi cu ei și ai de ales:

Să le spui adevărul iar peste 10 ani să-i vezi plecați în Italia?

Să le spui că încă speri că totul va fi bine?

Sau să le spui că astăzi te-a sunat <banca> și nu ai răspuns?”

După 15 ani de activitate, Da Bacco își măsoară vârsta în cele 135 de inimi care bat alături, în cele peste 12.000 de hectare lucrate, în peste 1.000 de clienți mulțumiți, în standardele de calitate asimilate și transmise.

Iar cireșii sunt și ei zdraveni și roditori. Apropos, în Japonia florile de cireș simbolizează fertilitatea, fericirea și sărbătoarea.

Povestea merge mai departe!