Regulile privind înmormântarea celor răpuși de Covid-19 se vor schimba. Reprezentanții Bisericii au cerut Ministerului Sănătății modificarea legii, astfel încât rudele să își poată îngropa creștinește apropiații, scrie stirileprotv.ro.

Toate solicitările cultelor au fost acceptate de ministrul Vlad Voiculescu, care a anunțat că documentul va fi semnat cel târziu vineri, 9 aprilie.

După aproape trei ore de discuții, reprezentanții bisericii au ieșit victorioși. Familiile își vor putea îngropa apropiații după canoanele fiecărui cult.

Aurel Percă, arhiepiscop și mitropolit al Arhidiecezei de București: “Familiile pot să știe că poate avea loc o ceremonie religioasă. Cum s-a specificat, celebrările religioase nu sunt adunări publice, deci este permisă o participare a credincioșilor cu respectarea regulilor de distanțare”.

În plus, bolnavii de Covid internați vor putea chema preotul la spital, pentru rugăciune. Slujitorii Domnului vor avea acces chiar și în secțiile ATI, îmbrăcați în echipamente de protecție.
Una dintre cele mai aprige solicitări viza îmbrăcarea decedatului înainte ca trupul să fie închis în sacii de protecție.

Ionuț Gabriel Corduneanu, vicar administrativ patriarhal:
“La înmormântare, familiile au cerut dovada, cumva… Semnalul a fost să poată să vadă familia că omul a fost înmormântat cu haine, să i se spună eventual că a fost îmbrăcat, dar să poată avea acces pentru aș vedea defunctul cu acele haine îmbrăcat. Și a fost toată deschiderea față de acest aspect”.

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății: “Nu spune nicăieri într-un ordin de ministru că oamenii nu ar trebui să fie îmbrăcați”.

Ulterior, ministrul Vlad Voiculescu a revenit asupra afirmației și si-a cerut scuze pe Facebook. Într-adevar, protocolul semnat de Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, prevedea că trupurile să fie sigilate în saci fără haine. Totuși, viza doar situația în care s-a făcut autopsie, ori Voiculescu spune că – cităm – “majoritatea covârșitoare a persoanelor decedate infectate cu SARS-CoV-2 nu au fost autopsiate”.

Cert este că noile prevederi vor intra in legalitate posibil chiar de astăzi. (foto: imagine ilustrativă)