Centralele termice care se găsesc, astăzi, în cel puțin 85 la sută din locuințele oneștenilor au foarte mult de suferit din cauza deselor întreruperi a alimentării cu apă. Așa-numitele “lovituri de berbec” pot fi combătute, însă, prin montarea unui dispozitiv special conceput în acest sens.

Fenomenul este cunoscut mai mult sau mai puțin de oneșteni. La fiecare întrerupere a alimentării cu apă, conductele de distribuție se golesc și în ele pătrunde aerul. Pe lângă faptul că oxigenul care își face loc în sistem corodează conductele iar apa ne vine la robinet plină de rugină, se produce un efect mult mai grav. Ne explică experții de la INSTALCAM CONSTRUCT, specializați și autorizați în domeniul proiectării și executării lucrărilor de instalații în construcții: La reumplerea sistemului, apa se amestecă cu aerul din conducte, fenomen care duce la apariția binecunoscutelor <lovituri de berbec>. Acestea au un efect distrugător asupra echipamentelor din sistem, pagubele cele mai mari producându-se în centralele termice prin spargerea schimbătoarelor de căldură”.

În acest fel, se poate ajunge în situația neplăcută ca centrala termică pe care ai dat 2-3.000 de lei să nu mai fie bună de nimic cu mult înainte de expirarea duratei de viață indicată de producător.

“Ce-i de făcut în situația asta?”, i-am întrebat pe cei de la INSTALCAM CONSTRUCT. “Există niște dispozitive numite <STOPSHOCK>, concepute special să combată <loviturile de berbec>. Costul montării unui astfel de dispozitiv este de aproximativ 200 de lei, în care sunt incluse atât materialele cât și manopera”,  ne-au declarat specialiștii în instalații de la INSTALCAM CONSTRUCT.

Asemenea dispozitive de găsesc de cumpărat la magazinul FIABCO, de pe strada Mercur nr. 4, în apropierea supermarketului Profi.