Monumentele eroilor români din cimitirul Valea Uzului au fost demolate în noaptea de joi spre vineri de echipe ale Primăriei Dărmanești, după ce, acum câteva luni, Justiția a decis că au fost amplasate ilegal, scrie adevarul.ro.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a anunţat, joi, 29 iunie, că Primăria Dărmăneşti a pus în aplicare sentinţa definitivă a Curţii de Apel Bacău şi a înlăturat crucile din cimitirul de la Valea Uzului pentru eroii români, dar şi monumentul amplasat în incintă.

„Aş dori să fac un anunţ important. Astăzi sunt la Bruxelles şi am aflat de la colegii mei că astăzi dimineaţă, Primăria Dărmăneşti a pus în aplicare, a executat sentinţa irevocabilă şi definitivă a Curţii de Apel Bacău pentru lucrarea executată ilegal pe terenul comunei Sânmartin, trebuia să mute de acolo ce lucrare a realizat”, a scris Borboly Csaba pe pagina personală de Facebook.

Crucile pentru soldații români ridicate la Valea Uzului au făcut parte dintr-un proiect depus de primăria Dărmănești și finanțat ulterior de Ministerul Culturii. Pe 10 februarie, Curtea de Apel Bacău a stabilit printr-o decizie definitivă ca toate crucile să fie demolate.

Primăria din Dărmănești s-a judecat cu primăria din Sânmărtin, un ONG pentru protecția minorităților cu CJ Harghita și cu Prefectura Bacău vizavi de legalitatea amplasării crucilor pentru eroii români în cimitirul eroilor de la Valea Uzului.

Problemele la cimitirul din Valea Uzului au început în 2019, când autorităţile din oraşul Dărmăneşti, judeţul Bacău, au ridicat mai multe cruci în memoria soldaţilor români căzuţi în Primul şi al Doilea Război Mondial şi un monument pentru eroii care şi-au dat viaţa acolo, indiferent de naţionalitate. (foto: Mugur Vărzariu)

Articolul integral AICI