Nu se poate altfel. Până și banala zăpadă este motiv de dispută politică. Mă rog, nu zăpada în sine, ci ceea ce ar trebui să se întâmple după ce ninsoarea se oprește, cum ar fi curățarea străzilor. Ca în fiecare an, de altfel.

Un coleg de breaslă mi-a atras atenția, pe facebook, că este de datoria cetățenilor să îndepărteze zăpada de pe trotuare. Prin lege! N-am zis că n-ar fi așa, dar ce te faci dacă trotuarele nu se află în vecinătatea unui imobil de locuințe anume? De pildă, oare cine trebuie să iasă la lopată pe platoul din fața Casei de Cultură, zonă pietonală foarte traficată? Cei care stau în P-uri? Sau locuitorii de pe Culturii? Să iasă cumva cei care stau la Gheuri și care obișnuiesc să-și facă cumpărăturile la magazinul Profi de pe Mercur? Poate n-ar strica să se dea cu banu’!

Personal, cred că autoritățile oneștene puteau acționa mai “energic” în această luptă cu nămeții, pentru că dimineață chiar nu prea aveai pe unde să calci fără să-ți afunzi picioarele în stratul gros de zăpadă (cam 40 de cm). Parcă altcumva, în sens pozitiv, a stat treaba după comandamentul de iarnă convocat de primar, la orele prânzului! Numărul utilajelor de deszăpezit a crescut, la fel și frecvența cu care acestea parcurgeau arterele principale. Asta la vedere, fiindcă la dos, în incintele blocurilor, mai e serios de lucru.

Pe de altă parte, sunt mâhnit când văd că oamenii nu mai dau dovadă aproape deloc de simț civic. Toată lumea stă la calculator și-și dă cu presupusul pe internet despre cum trebuie procedat! Puțini au ieșit la zăpadă, majorității i-a fost mult mai comod la căldurică! Partea și mai proastă este că un fost candidat la fotoliul de primar al orașului a găsit de cuviință să politizeze și această problemă. A vrut el să afle musai de la oneșteni cum le-a picat la stomac deszăpezirea de azi! Câtă grijă!

Fitilul s-a aprins instantaneu, oamenii “ȘTIU TOT” de pe facebook au înghițit numaidecât momeala. Replicile cu tentă vădit politică au curs una după alta. Ba pe-a mă-tii, cum ar veni!

P.S. – Dacă vă interesează, subsemnatul a dat bine de tot la lopată, azi. După ce mi-am deszăpezit mașina, am eliberat calea de acces în scara blocului în care locuiesc, iar apoi am dat o mână de ajutor și unei doamne vânzătoare, care-mi pusese la dispoziție unealta atât de prețioasă în aceste zile.