Cea mai prestigioasă instituţie de concert din România, Filarmonica “George Enescu”, organizează, în luna ianuarie a anului 2017, un interesant turneu naţional de muzică sufi, interpretat de artiştii iranieni Hossein Sanaei şi Saeed Dadkhah Tehrani.

Instrumentele tradiţionale la care vor cânta artiştii, kamancheh, setar, tabla, reprezintă o experienţă sonoră inedită pentru publicul românesc. De altfel, acestia au concertat şi în cadrul Festivalului „George Enescu” din 2011. Îi puteți vedea și asculta live la Onești, marți, orele 17.30, la Biblioteca Municipală “Radu Rosetti”! INTRAREA ESTE LIBERĂ!

Îi invit pe toți iubitorii de muzică jazz și muzică de meditație la acest concert pe care am reușit să îl aducem la Onești. Este pentru prima dată când la Onești va fi cântat live acest stil de muzică. Acest eveniment face parte dintr-un șir lung de proiecte muzicale pe care instituția noastră le pregătește pentru comunitate”, a declarat Ionuț Tenie, directorul Bibliotecii Municipale “Radu Rosetti”.

Sufismul este considerat esenţa islamului, acea parte a sa care realizează comuniunea nemijlocită dintre om şi divinitate. A fost iniţiată în India secolului al VIII-lea şi a dat lumii mari înţelepţi ai orientului apropiat, cum ar fi Rumi sau Hafiz. Muzica sufi se nutreşte din filonul meditativ şi generos al comunităţii sufite, ale cărei valori sunt cunoaşterea şi iubirea. Exotismul încărcat de spiritualitate, dar şi apropierea de jazz în ritmuri care amintesc de mişcările dervişilor rotitori, vor fi motive puternice de atragere a publicului la concert.