Dacă mâine ar avea loc reorganizarea teritorial-administrativă a României cerută de mediul de afaceri, pentru reducerea aparatului birocratic, unul dintre cele 8 orașe câte sunt în prezent în județul Bacău ar deveni comună, o comună s-ar transforma în oraș, iar din 85 de comune ar mai rămâne 24.

Acesta este rezultatul unei proiecții realizate de jurnaliștii de la g4media.ro, care ține cont de datele provizorii ale recensământului din 2021, precum și de principalele cerințe ale mai multor organizații patronale cu sute de membri, și anume:

  • reducerea de la 41 (plus București) la 15 a numărului de județe;
  • redefinirea noţiunii de comună ca localitate cu cel puţin 5.000 de locuitori;
  • redefinirea noțiunii de oraș ca localitate cu cel puțin 10.000 de locuitori;
  • toate instituțiile publice deconcentrate trebuie să fie regrupate sub această nouă formă administrativă.

În acest moment, în România sunt 38 de orașe care nu mai au nici măcar 5.000 de locuitori, un prag propus de mediul de afaceri pentru a putea avea statutul de comună. Între acestea se numără și orașul Slănic Moldova, care are puțin peste 4.000 de locuitori.

Cel mai mic oraș din țară la ora actuală, cu doar 1.372 de locuitori, este Băile Tușnad, în Harghita,

În schimb, 45 de comune din țară ar deveni orașe, depășind pragul de 10.000 de locuitori. Cele mai multe sunt în Ilfov – 10 și Iași – 6. De asemenea, județele TimișPrahovaConstanțaCluj și Argeș au câte trei astfel de comune, în general cele dezvoltate în zonele metropolitane. În Bacău, comuna Dofteana, care depășește pragul de 10.000 de locuitori, ar deveni de asemenea oraș.

ARTICOLUL COMPLET AICI + VEZI CARE SUNT ORAȘELE CARE AR DEVENI DIRECT COMUNE SAU CHIAR AR FI RETROGRADATE SUB ACEST STATUT

Actuala organizare a administrației centrale, cu structuri (inspectorate, direcții etc.) în fiecare din cele 41 de județe, plus sectoarele Bucureștiului, e criticată constant pentru lipsa de eficiență și pentru menținerea unui aparat birocratic stufos, cu costuri uriașe pentru stat. (foto: imagine ilustrativă)