Administrația Națională de Meteorologie a emis, joi, primul cod roșu de caniculă în România din această vară. Alerta este valabilă astăzi și mâine, iar județele vizate de temperaturi extreme și disconfort termic deosebit de accentuat sunt Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud. Meteorologii au actualizat, de asemenea, și codurile galben și portocaliu de disconfort termic.

ANM a emis o actualizarea a avertizărilor de caniculă, cu cod roşu, portocaliu şi galben, pentru aproape toată ţara. Doar pe crestele munţilor va fi ceva mai răcoare.

Toate avertizările sunt pentru joi, 30 iunie, şi vineri, 1 iulie.

Codul galben vizează jumătatea de sud-est a ţării. Valul de căldură se va menține în toate regiunile, iar disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, iar cele minime între 17 și 20 de grade.

Codul portocaliu este valabil în Banat, Transilvania și Moldova. Aici temperaturile (diurne și nocturne) se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei.

După-amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36…38 de grade, iar noaptea nu vor coborî în general sub 18…22 de grade Celsius, astfel că disconfortul termic va fi accentuat. ANM precizează că temperaturi maxime apropiate de recordurile absolute ale perioadei se vor înregistra pe arii restrânse și în restul Transilvaniei, dar temperaturile minime vor fi mai coborâte decât valorile extreme.

Codul roşu anunţă temperaturi extreme și disconfort termic deosebit de accentuat, în județele Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud.

Aici se vor înregistra temperaturi maxime extreme, ce vor atinge și depăși recordurile absolute ale perioadei. Acestea se vor situa în jurul valorilor de 38…39 de grade în județele Arad, Bihor și Satu Mare, iar în Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud vor fi 36…37 de grade.

Pe parcursul nopților temperaturile se vor menține ridicate și doar în orele dimineților se vor înregistra valori în general de 20…24 de grade.

FURTUNI ÎN MOLDOVA, NORDUL DOBROGEI ȘI ESTUL MUNTENIEI

În cea mai mare parte a Moldovei, în nordul Dobrogei, estul Munteniei, precum și local în zona Carpaților Meridionali și Orientali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului și vijelii (cu viteze de peste 55…70 km/h), descărcări electrice, averse torențiale și izolat grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20…30 l/mp.