Clădirea care găzduiește sediul Protoieriei Onești și în cadrul căreia funcționează unul dintre cele mai apreciate centre sociale multifuncționale din Moldova a intrat astăzi, oficial, în posesia unității bisericești conduse de părintele Ioan Bârgăoanu, la propunerea președintelui Consiliului Județean Bacău, Valentin Ivancea. „Este o zi istorică pentru Protoieria Onești”, a exclamat părintele protopop Ioan Bârgăoanu la finalul ședinței CJ prin care s-a hotărât ca respectiva clădire să fie trecută din proprietatea Județului Bacău în proprietatea Protoieriei Onești.

Protopopiatul Onești funcționa de șase ani în această clădire, care aparținea însă de drept Județului Bacău. Clădirea situată pe strada Adrian Păunescu nr. 1 (lângă Primăria Onești), care în trecut a adăpostit un cămin de copii, era o paragină totală în momentul în care a fost preluată de Protoieria Onești, dar astăzi, după numeroase investiții, se prezintă ca un centru social multifuncțional, locul unde mănâncă gratis mii de oameni necăjiți.

Președintele CJ Bacău, Valentin Ivancea, a considerat că această clădire trebuie să rămână a Protoieriei Onești, pentru ca aceasta să continue și să dezvolte acțiunile social-filantropice pe care le desfășoară.

Preot Ioan Bârgăoanu, protopop al Protoieriei Onești: „30 august 2023, zi istorică pentru Protoieria Onești! Cu unanimitate de voturi, la propunerea domnului Valentin Ivancea, președintele Consiliului Județean Bacău, consilierii județeni au aprobat, în cadrul ședinței ordinare a lunii august, transmiterea fără plată a unui imobil-teren în suprafaţă de 4.799 mp şi a unui imobil-clădire în suprafaţă construită de 1.766 mp, situate în Municipiul Onești, str. Adrian Păunescu nr. 1, din proprietatea Judeţului Bacău în proprietatea Protoieriei Onești.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim al Romanului și Bacăului, prezent la ședință a fost părintele Protoiereu Ioan Bârgăoanu, protopop al Protoieriei Onești, care a rostit un cuvânt de recunostință din partea Ierarhului.

„Ca reprezentant al Arhiepiscopului nostru Ioachim și al preoților din Protopopiatul Onești, mulțumim lui Dumnezeu pentru această zi istorică care s-a scris astăzi, 30 august 2023.

De asemenea, suntem recunoscători domnului președinte Valentin Ivancea și tuturor consilierilor județeni pentru promptitudinea și susținerea cererii noastre.

Astăzi este un act istoric semnat și votat pentru Protopopiatul Onești și credincioșii din zona Văii Trotușului, dar și pentru beneficiarii lucrărilor ce se desfășoară în instituția noastră și mă refer la tinerii de diferite vârste, copii sau vârstnici, persoane aflate în dificultate socială.”

În prezent, în aceste locații Protoieria Onești desfășoară activităţi administrative, dar mai ales social filantropice.

Aducem în atenție proiecte precum: Masa Bucuriei, Prânzul Ştefanian, rechizite pentru elevi, Tânărul Oneștean, precum și colaborări cu persoanele cu dizabilități, concursuri pentru tineri, activități și parteneriate cu instiţutiile școlare și sociale din zonă.

Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”