Curtea Constituțională a declarat neconstituțională ordonanța de urgență prin care au fost majorate amenzile date pentru încălcarea ordonanțelor militare, scrie digi24.ro.

 Curtea Constituțională a admis sesizarea Avocatului Poporului, care susține că ordonanța de urgență nu este clară și previzibilă, iar faptele pentru care se pot da amenzi nu sunt individualizate.

Cine va putea contesta amenzile primite pe durata stării de urgență, după decizia Curții Constituționale, care a declarat neconstituțională OUG prin care au fost majorate amenzile date pentru încălcarea ordonanțelor militare?

Judecătorul Augustin Zegrean, fost președinte al CCR, spune că la instanță pot merge doar cei care sunt încă în termenul de contestare. Avocatul Adrian Cuculis spune, pe de altă parte, că pot face contestație toți cei care au primit amenzi majorate, chiar și în cazul în care le-au plătit, mai scrie sursa citată.

„Nu se anulează de drept procesele verbale. Fiecare cetățean care consideră că a fost sancționat pe nedrept trebuie să se adreseze justiției, dar trebuie încă o condiție: să mai fie în termenul de contestare”, a spus Zegrean.

„Ordonanța 34, care de azi a devenit neconstituțională, a venit pe data 31 martie și a modificat ordonanța 1/1999 de instituire a stării de urgență, modificând cuantumul amenzilor contravenționale. Odată cu decretul 195 de intrare în stare de urgență s-au suspendat toate termenele, inclusiv termenele pentru contestarea amenzilor contravenționale. Toți cei care au fost amendați începând cu 31 martie, când a intrat în vigoare ordonanța 34, pentru toate persoanele amendate de atunci și până astăzi nu s-a scurs termenul de 15 zile, sunt în termen pentru a formula o contestație la acele procese verbale. Teoretic, după ce legea a fost modificată, nu mai există un factor sancționator, nu mai există litera de lege pentru contravenția săvârșită. Termenul de contestație nu s-a scurs niciodată, el a fost suspendat prin decretul președintelui privind instituirea stării de urgență, toți care au fost amendați vor putea să deschidă aceste procese”, a spus avocatul Cuculis.

(foto: arhivă)

Articolul integral AICI