Acuzat de faptul că vorbește fără ca măcar să mai aibă vreo calitate oficială în cadrul PNL Onești (detalii AICI), Gheorghe Chelmuș face o trecere în revistă a trecutului său liberal și spune că nu a plecat niciodată din partid. “Atât doar că, în 2010 sau 2011, m-am retras din Biroul Permanent al PNL, considerând că nu pot gira cu votul meu o alianță între PNL și PSD la Onești”.

Reporter: Pentru început, să clarificăm un lucru: mai sunteți membru PNL?

Chelmuș: Sunt membrul Partidului Național Liberal, evident! Apartenența mea la PNL datează încă din ianuarie 1990, ca membru fondator al partidului în Onești. Trei oameni mai suntem de atunci: Mihai Dumache, Cezar Olteanu și Gheorghe Chelmuș.  Pentru cine a uitat, între 1992 și 2000 am fost președinte al PNL Onești, când am și candidat din partea CDR și a PNL la Primăria Onești, fiind consilier municipal.

Și totuși cum au apărut aceste supoziții?

În anul 2000 m-am retras din funcția de președinte al organizației PNL Onești, susținându-l în această funcție pe Valerian Vreme, eu trebuind să rezolv anumite plângeri penale formulate de PSD împotriva mea.

În 2003, s-a dat neînceperea urmării penale, ocazie cu care am revenit în Biroul Permanent al PNL, pe perioada în care organizația Onești a fost condusă, pe rând, de Valerian Vreme, de Ioan Aron Popa și de Laurențiu Neghină. Poate că s-a uitat, dar Laurențiu Neghină a fost președintele PNL Onești timp de 2 ani. După care și-a dat demisia, dar întrebați-l pe el de ce a făcut-o.

Deci sunteți în continuare în PNL!

În 2010 sau 2011, când s-a format USL-ul, m-am retras din Biroul Permanent al PNL, considerând că nu pot gira cu votul meu o alianță între PNL și PSD la Onești. Lucru pe care, de altfel, l-a făcut și Ludovic Orban, la București. Atunci am rămas un simplu membru al PNL. Acel USL a fost cea mai mare gafă politică a Partidului Național Liberal după 1990 și care l-a terminat politic pe Crin Antonescu!

Dar nu mai faceți parte din Biroul Permanent al partidului…

În momentul în care președinția PNL a fost câștigată de către Ludovic Orban, pe care îl consider unul dintre cei mai verticali liberali de după 1990, și, întâmplător sau nu, îmi este printre cei mai buni prieteni și totodată partener de bridge în multe turnee, acesta m-a rugat, în discuțiile purtate, să fiu mai aproape de PNL decât am fost până la venirea lui. Lucru pe care l-am făcut.

În perioada asta am fost rugat să revin în Biroul Permanent al partidului, ultima dată în octombrie 2019, lucru pe care l-am refuzat gândindu-mă că pot să ajut partidul fără să fac parte din aparatul de conducere, lăsându-i pe cei tineri acolo.

Să amintesc doar că la ultimele alegeri europarlamentare și prezidențiale, m-am ocupat de o anumită zonă de propagandă a PNL, ceea ce s-a și văzut la alegeri, care au fost câștigate de partidul nostru.

Cum rămâne cu candidatul PNL la Primăria Onești?

Sigur că, cel care va fi candidatul PNL la Onești va fi stabilit de forurile statutare ale partidului, în speță Biroul Județean al PNL, iar la municipii și orașe reședințe de județ – Biroul Central al PNL. Desigur că în perioada asta, am vorbit la telefon de foarte multe ori cu președintele Ludovic Orban. Cu el și cu alți oficiali de la București, cu care sunt în relații bune încă din anii 90.

Între discuțiile purtate, am fost întrebat de domnul președinte de șansele unui candidat care să poată câștigat alegerile la Primăria Onești, vehiculându-se mai multe nume. La ora aceasta, se realizează un sondaj de opinie în Onești, pentru stabilirea candidatului PNL la Primăria Onești. Legat de aceste candidaturi, punctul meu de vedere ferm l-am împărtășit tuturor, inclusiv președintelui Orban, și anume că Laurențiu Neghină este candidatul cel mai potrivit pentru noi, luând în considerație câteva chestiuni foarte importante. Mă refer aici la notorietatea de care se bucură Laurențiu, de succesul în afaceri, și afaceri nu cu statul, de experiența acumulată în cei trei ani anteriori în funcția de primar al orașului și de faptul că este un autentic om de dreapta. Bineînțeles că am comunicat toate aceste lucruri, însă, repet, deciziile se iau în forurile statutare ale partidului.