Un proiect unic la nivel național privind îmbunătățirea nivelului de competențe al medicilor a fost demarat la Onești. Domeniile prioritare de sănătate urmărite în cadrul proiectului sunt sănătatea femeii și a copilului, boli netransmisibile majore, boli transmisibile, sănătatea mentală și boli rare.

Proiectul se va derula pe o perioadă de trei ani, timp în care medici ai spitalului din Onești, medici de familie din zonă precum și alți medici din județul Bacău și din zona București – Ilfov vor lua parte la numeroase cursuri care vizează îmbunătățirea nivelului de competențe al participanților. În total, vor fi instruiți nu mai puțin de 870 de medici!

Valoarea totată a proiectului pe care spitalul din Onești îl derulează în parteneriat cu o asociație din Italia se ridică la 10,99 milioane de lei (circa 2,4 milioane de euro).

Spitalul din Onești, ca lider de proiect, contribuie cu 9,12 milioane de lei, 98% din această sumă fiind asigurată din fonduri europene nerambursabile și doar 2% din fonduri proprii. Associazione Sud Italia Trapiantati ONLUS contribuie cu 1,8 milioane de lei.

Ieri, la spitalul din Onești, în prezența managerului unității, dr. Oana Secară, primarului Nicolae Gnatiuc, a președintelui Consiliului de Administrație (CA) al spitalului, Gelu Panfil, a lui Vali Blidaru, membru al CA, a conducerii Direcției de Sănătate Publică (DSP) Bacău (Carmen Mihaela Arim – director executiv și Marin Bustiuc, director executiv adjunct) și a medicilor și asistentelor șefi de secție a fost lansat oficial acest program.

“Comunitatea oneșteană va fi ajutată prin ridicarea calității serviciilor medicale, a conduitei cadrelor medicale față de pacienți și aparținători. Totodată, proiectul are și o componentă prin care va fi dotat spitalul din Onești cu aparatură medicală în valoare de circa 200.000 de euro, necesară în modulele de practică medicală, care va rămâne ulterior în dotarea spitalului nostru”, ne-a declarat directorul economic al spitalului, Gelu Nicolcea, care a coordonat proiectul împreună cu maganerul de proiect, dr. Raluca Coman, cu suportul autorităților oneștene și a CA al spitalului.

90 de spitale din țară care au aplicat pentru acest proiect, din care doar 36 au fost admise la finanțare, spitalul din Onești fiind singurul spital municipal care a fost acceptat, restul fiind spitale județene, de urgență sau clinici universitare. Din cele 36 de proiecte aprobate, 28 au fost din București.