Instalaţiile de încălzire pot ceda şi chiar se întâmplă să se defecteze iremediabil din cauza presiunii foarte mari exercitate de amestecul de apă şi aer care circulă prin conducte, în momentul reluării alimentării cu apă, după o oprire totală a sistemului.
În municipiul de pe Trotuş a devenit o obișnuință sistarea furnizării apei potabile când ți-e lumea mai dragă. Este o experienţă prin care oneştenii trec constant în ultimii ani. Societatea Apă-Canal invocă mereu tot felul de avarii, seceta, consumul crescut de apă în amonte, etc. Este posibil ca într-o bună zi, însuşi Dumnezeu să fie găsit responsabil pentru oprirea apei în Oneşti, ne putem aştepta la orice.
Dacă s-au obişnuit să-şi facă igiena zilnică la cota de avarie, oneştenii ar trebui să ştie că desele opriri/reluări ale alimentării cu apă le pot provoca daune substanţiale. Centralele termice de apartament, foarte scumpe şi care se regăsesc în trei sferturi dintre locuinţele din oraş, au enorm de suferit de pe urma acestor operaţiuni inconştiente ale SC Apă-Canal.
Reprezentantul unuia dintre cei mai mari distribuitori de centrale termice din ţară, ing. Mihai Ciobanu, avertizează: “Întreruperile de apă afectează toate instalaţiile sanitare, dar, în special, pe cele de producere apă caldă şi încălzire, adică centralele termice de apartament. După o întrerupere a alimentării cu apă, la reluarea furnizării aceasta nu va mai veni în mod continuu, ci va circula în amestec cu aer. Aceste goluri de aer produc în instalaţii aşa-numitele <lovituri de berbec>. <Loviturile de berbec>, ca şi efect, duc pentru perioade foarte scurte de timp, la creşterea puternică a presiunii. Presiunea normală la alimentarea cu apă este în jur de 5-6 bari. Centralele de apartament sunt prevăzute cu dispozitive care asigură o rezistă a instalaţiei la o presiune de circa 10 bari. 9-10 bari, depinde de instalaţie. În cazul <loviturilor de berbec>, presiunea în instalaţie poate să se dubleze, adică de la 6 bari să urce până la 12 sau chiar la 14 bari. În aceste momente, există riscul şi chiar se întâmplă să cedeze anumite piese în centralele termice”.
„Lovituri de berbec”, direct în „inima” centralei
“Cele care cedează primele sunt schimbătoarele de căldură. Acestea sunt, ca să spunem aşa, inima instalaţiei de încălzire sau de producere apă caldă. În momentul în care schimbătoarele cedează, deja cheltuielile de reparare a unei centrale termice devin foarte mari, uneori fiind necesară chiar înlocuirea centralei termice cu una nouă. <Loviturile de berbec> afectează, în aceeaşi măsură, şi restul instalaţiilor sanitare, baterii, furtune, racordurile flexibile de legătură. Distrugerea acestor din urmă provoacă inundaţii, în multe cazuri provocând pagube chiar şi mai mari decât avaria centralei. Tot din cauza presiunii mari, se mai pot strica membranele, deviatoarele de flux şi conductele intermediare, care sar din legături şi astfel încep să apară scurgeri în toată instalaţia. Dar cea mai mare avarie este la schimbătorul de căldură>”, a conchis specialistul.