Prima lună de vară a fost foarte bogată în precipitații. Expertul climatolog Simona Andrei a explicat la la Digi24 că la sfârșitul lunii se va vedea care a fost situația ploilor, comparativ cu datele de arhivă din ultimii 20 de ani.

„Avem arhiva ultimilor 20 de ani, constatăm că aceste precipitații sunt tot mai consistente în perioada asta”, a spus Simona Andrei.

Climatologul a explicat că precipitațiile abundente din ultima perioadă sunt susținute de nucleul ciclonic care se alimentează din bazinele Mării Mediterane și al Mării Negre. “Fiind cald, căldura și umezeala fac ca acest ciclon să se realimenteze mereu. Va trebui să ne obișnuim cu asemenea perioade, și să învățăm să luăm măsuri din timp. La fel de severă a fost și perioada anterioară când vorbeam de secetă. Faptul că fluctuăm nu e de bun augur”.

Simona Andrei a vorbit și despre următoarele două luni de vară. “În ceea ce privește vara, va fi una cu perioade foarte lungi cu lipsă de precipitații, cu temperaturi foarte ridicate la limita suportabilității”, a explicat aceasta. (foto: imagine ilustrativă)