Marți au început discuțiile pentru amendamente cu reprezentanţii autorităţilor locale, ai părinţilor şi elevilor şi cu sindicatele din învăţământ. Punctul fierbinte: soluțiile în combaterea violenței din școli. Ligia Deca s-a arătat de acord cu funcţionarea permanentă a camerelor video în sălile de clasă în timp ce sindicatele profesorilor au propus suspendarea temporară de 3-5 zile a elevilor plus detenția şcolară și amenzi pentru părinți, notează observatornews.ro.

Sindicatele din Educaţie au cerut schimbări majore pe problema violenței în școli. Au propus mai multe măsuri cum ar fi introducerea exmatriculării temporare, de 3-5 zile, în cazul unui elev agresor, scăderea notei la purtare, muncă în folosul comunității sau introducerea detenţiei în școli pe model american, centre de reeducare și chiar amenzi pentru părinții elevilor care comit acte de violență în funcție de gravitatea faptelor.

Reprezentanții sindicatelor au mai solicitat camere video permanente în sălile de clasă, consilieri, pază și interdicția telefoanelor mobile în spațiul școlar. Propunerea de detenție școlară presupune ca elevul să stea într-o cameră unde să reflecteze.

În cadrul discuțiilor, Ministrul Educaţiei a respins ideea de centre de reeducare aşa cum existau ele înainte de 1989, dar este de acord cu camera de detenție pentru reflectare, o varianta luată în calcul și în alte state. „O astfel de măsură, dacă este însoţită de măsuri de consiliere şi de anumite acţiuni pe care elevul şi familia ar trebui să le facă crede că nu ar fi o idee rea„, a spus Deca.

Ligia Deca s-a mai arătat de acord şi cu munca în folosul comunității, dar a respins propunerea de amendare a părinților pe motiv că este complicat legislativ de pus în practică. Totodată a explicat că exmatricularea unui elev nu e posibilă din punct de vedere constituțional, dar că ar fi de acord cu suspendarea temporară a unui elev pentru o perioadă 3-5 zile.

Ministrul susține măsuri și împotriva profesorilor agresivi, cum ar fi să fie scoși din şcoală şi suspendați pe perioada anchetei pentru a nu se mai întâlni cu elevii. Deca ia în considerare şi varianta camerelor video care să funcţioneze permanent în clase și pe parcursul orelor, dar a atras atenția asupra aspectelor legate de confidenţialitate.

Articolul integral AICI

Încă un caz revoltător, care a avut loc într-o școală din România, a fost făcut public de jurnaliștii din Prahova. O profesoară de limba engleză a fost, pur și simplu, batjocorită de elevii cărora le predă, iar întreaga scenă a fost filmată (foto mare).

Cazul halucinant a avut loc Școala din Pietriceaua, comuna Brebu. În imaginile video publicate de Phonline.ro, se poate observa cum o profesoară de limba engleză este umilită de elevi care ar aparține mai multor clase din unitatea de învățământ.

La un moment dat, se observă cum în apropierea femeii apar trei băieți care simulează acte sexuale și o ating pe corp și pe față pe aceasta. Femeia pare că este nepăsătoare, în încercarea de a-i liniști pe elevi. Ba mai mult, la un moment dat zâmbește.

Lipsa de reacție a cadrului didactic ridică semne de întrebare. Într-o asemenea situație, în mod normal, femeia ar fi trebuit să se impună, având în vedere gesturile copiilor și funcția sa în instituția de învățământ. (foto: captură video)