Un bărbat de 49 de ani din județul Bacău a fost trimis în judecată sub acuzația de tentativă de omor calificat, fiind acuzat că și-a incendiat soția. Ancheta scoate la iveală nu doar o scenă de violență extremă, ci și faptul că tragedia s-a petrecut după apeluri repetate la 112, scrie Libertatea.

Cazul s-a petrecut în comuna Dofteana, în vara anului trecut, pe 30 iulie. O femeie din localitate, bănuindu-și soțul că ar întreține relații sexuale cu cele două fiice, i-a reproșat că are un comportament nefiresc față de copile. Discuțiile au degenerat și, pentru a evita scandalul, femeia s-a încuiat într-o cameră a locuinței.

Primul apel la 112

Potrivit anchetatorilor, soțul a intrat peste ea, spărgând ușa, și i-a cerut să părăsească locuința. Când femeia și-a terminat bagajele și le-a scos afară, bărbatul a sunat la 112 pentru a cere intervenția unui echipaj de poliție. Era ora 21.47.

Fiind întrebat de dispecerul 112 care este motivul solicitării, el a invocat un caz de „abandon de familie”. „Pleacă de acasă, fără motiv”, a spus bărbatul, fără a indica persoana la care se referă. A avertizat doar că a sunat la 112 pentru a nu mai avea loc alte discuții.

Operatorul a redirecționat apelul către dispeceratul Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Bacău.

La rândul său, dispecerul IPJ i-a cerut apelantului să precizeze care sunt problemele pe care le are cu soția sa. De la celălalt capăt al firului, bărbatul a invocat din nou „abandonul de familie”, mai exact, că soția sa „pleacă fără motiv cu tot cu bagaje, fără a fi bătută”.

Dispecerul i-a spus bărbatului că pentru un astfel de caz trebuie să se deplaseze a doua zi la sediul poliției pentru a depune plângere. Răspunsul l-a înfuriat pe bărbat, care până în acel moment vorbise pe un ton calm, și s-a răstit la dispecerul Poliției: „Domnule, veniți încoace sau nu veniți? Sau o omor acuma?”.

Telefonul închis în nas după ce a amenințat cu o crimă

Dialogul dintre apelant și polițistul-dispecer este relatat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău, care au instrumentat ancheta în acest caz, și redat în hotărârea instanței care a judecat arestarea bărbatului:

„Dispecerul i-a răspuns că tocmai i-a explicat faptul că pentru astfel de motive, respectiv părăsirea domiciliului conjugal de către un soț, nu se impune deplasarea unui echipaj de poliție și că nu este cazul să reacționeze așa – dacă atât îl duce pe inculpat mintea – referitor la amenințarea acestuia că își va ucide soția. Dispecerul a fost întrerupt de către inculpat care, pe un ton mult mai agresiv, a arătat că a sunat la 112. Dispecerul i-a precizat inculpatului că acesta a sunat la 112, dar să se deplaseze la postul de poliție, întrebând care este urgența și că nu este problema sa, a dispecerului. Inculpatul, nemulțumit de răspunsul primit, a precizat: «Foarte bine, domnule! Gata! Acuma fac o crimă»”.

După ce bărbatul a terminat de spus că va face o crimă, convorbirea la 112 s-a întrerupt. Dispecerul IPJ Bacău a închis telefonul.

După alte două apeluri la 112, femeia a fost luată cu forța de soț și dusă într-o anexă a locuinței cu tot cu bagaje. Acolo bărbatul a stropit-o cu benzină și apoi i-a dat foc cu bricheta. Cuprinsă de flăcări, femeia a fugit în drum, unde o vecină a reușit să stingă focul.

CITEȘTE ARTICOLUL INTEGRAL AICI