Încercarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare (ADIS) Bacău de a impune autorităților oneștene un regulament privind stabilirea numărului utilizatorilor serviciului public de salubrizare în vederea calculării taxei speciale de salubrizare a fost sortită eșecului.

Consilierul Gelu Panfil a votat împotriva proiectului de hotărâre pus pe ordinea de zi la cererea ADIS, în vreme ce restul aleșilor locali s-au abținut, astfel că cel puțin pentru moment nu se pune problema ca UAT Onești să fie nevoită să vireze în conturile Romprest, în schimbul colectării deșeurilor menajere, o sumă mai mare de bani decât în prezent.

Deocamdată, în Onești există în jur de 27.000 de plătitori ai taxei de salubrizare, dar directorul executiv adjunct al ADIS, Mircea Fechet, care a fost prezent la ședința Consiliului Local, susține că datele ar fi altele.

Fechet spune că Oneștiul ar avea în prezent 10.771 de salariați, 9.110 școlari, 411 șomeri și 13.042 pensionari, aceste date fiindu-i puse la dispoziție de către Institutul Național de Statistică (INS). În acest fel, Oneștiul ar avea de fapt 33.334 locuitori, cu peste 6.000 mai mulți decât numărul plătitorilor taxei de salubrizare.

Fechet a menționat că acest regulament privind stabilirea utilizatorilor serviciului public de salubrizare a fost întocmit după ce s-a constat că cele 93 de UAT-uri membre ADIS nu au aplicat aceeași formulă când au stabilit numărul persoanelor casnice plătitoare a taxei de gunoi.

Mai multe prevederi ale regulamentului au fost socotite nerealiste de către factorii locali, cum ar fi de exemplu obligativitatea proprietarului unei locuințe de pe raza municipiului Onești de a depune declarația de impunere. “Obligativitatea proprietarului de a depune declarația este nerealistă, atât timp cât acesta nu locuiește în imobilul respectiv. (suntem în imposibilitatea să-l contactăm dacă nu locuiește la adresa respectivă). Datorită migrației forței de muncă din municipiul Onești, în mare parte în străinătate, ne aflăm în imposibilitatea faptului de a-i contacta în vederea aducerii la cunoștință cu privire la depunerea declarațiilor”, se arată în raportul de specialitate.

Fechet a mai precizat că din 3.900 de societăți comerciale înregistrate în Onești, doar 700 au contracte cu Romprest, iar dintre acestea doar 300 ar genera și deșeuri, adică ar plăti efectiv gunoi. Există bănuiala că mulți agenți economici din Onești ar depozita gunoiul produs în pubelele alocate casnicilor, de aici cantitatea mare de gunoi colectată de Romprest care nu se reflect și în valoarea trecută în facturi.

Una peste alta, a ținut să sublinieze primarul Nicolae Gnatiuc, UAT Onești a fost unul dintre cei mai buni parteneri ai ADIS de la implementarea Sistemului Integrat de Management al Deșeurilor Solide în județul Bacău, spre deosebire de alte unități administrativ-teritoriale.