Aproape un sfert de milion de români trăiesc doar din ajutorul social dat de stat, iar mulți dintre ei vor să primească banii fără să muncească 72 de ore în folosul comunității, cum îi obligă legea. La Onești, numărul asistaților social este de ordinul câtorva zeci, iar pentru ei administrația publică locală a pregătit o serie de lucrări, în cadrul unui plan de acțiuni aprobat, la începutul anului, de Consiliul Local Onești.

În cadrul planului de acțiuni amintit, votat în unanimitate de consilierii oneșteni în ședința ordinară din ianuarie, s-a stabilit ca beneficiarii de ajutor social din Onești să-și desfășoare activitatea în parcul municipal și la baza sportivă.

Pe lângă activități zilnice cum ar fi măturatul aleilor și strângerea gunoiului, asigurarea curățeniei, a pazei, etc., asistaților social le revine sarcina de a presta anumite activități sezoniere, deszăpezirea și spargerea gheții în cele două puncte amintite mai sus fiind una dintre acestea.

Toate lucrările, inclusiv măturatul și strânsul frunzelor toamna, asistații social le vor desfășura sub supravegherea personalului responsabil din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială (DGAS) Onești.

Prin urmare, în cazul în care ar ninge iar scările din parc ar fi pline de zăpadă și gheață, vina ar purta-o responsabilii din cadrul DGAS Onești.

“Să pună mâna pe muncă (n.r. – asistații social), să nu mai stea cu mâna întinsă, la cerșit! Pe Oituz (n.r. – bulevardul Oituz) este plin de cerșetori, la supermarketuri la fel, te sufocă, efectiv! Stau călare pe tine, până le dai un ban! Dacă nu vor să muncească, să li se taie acest drept! Ar trebui să se facă curățenie odată! Nu mai zic de puzderia de copii, în principal romi, care te agasează efectiv!”, a comentat o doamnă.

Legea venitului minim garantat obligă toți beneficiarii de ajutor social să presteze 72 de ore de muncă lunar în folosul comunității, dacă sunt apți.

În Onești, în ianuarie 2020 erau înregistrați 74 de asistați social, din care 56 apți de muncă. (foto: arhivă)