Senatorul liberal Daniel Fenechiu, unul dintre semnatarii inițiativei legislative privind reducerea cu 2 ani a vârstei de pensionare a persoanelor care au trăit în medii afectate de poluarea de la combinatele chimice, materializată între timp în Legea 212/2020, a făcut cunoscute numele localităților de lângă Onești și Bacău ai căror cetățeni pot fi beneficiarii acestei legi. Numai că în postarea sa s-au strecurat neconcordanțe ciudate.

Ca senator de Bacău, foarte mulți locuitori din Bacău, Onești și zonele adiacente afectați zeci de ani de poluarea de la combinatele chimice, mi-au solicitat să fac tot ceea ce stă în puterea și priceperea mea pentru ca dumnealor să beneficieze de o reducere a vârstei de pensionare, cerând încă din 2017 adoptarea unei asemenea legi.

Legea 212/2020 a preluat în întregime inițiativa mea legislativă, prezentă în inițiativa legislativă L470/2017 de la Senatul României, astfel încât cetățenii din localitățile din jurul Bacăului și Oneștiului pot beneficia de această lege.

Localitățile care beneficiază de prevederile legii 212/2020 sunt:

Municipiul Bacău și comunele Berești Bistrița, Buhoci, Faraoani, Gârleni, Gioseni, Hemeiuș, Itești, Letea Veche, Luizi Călugăra, Măgura, Mărgineni, Nicolae Bălcescu, Prăjești, Sărata, Săucești, Strugari, Tamași și Traian.

Municipiul Onești, orașul Tîrgu Ocna și comunele Bârsănești, Bogdănești, Buciumi, Căiuți, Cașin, Gura Văii, Helegiu, Mănăstirea Cașin, Oituz, Orbeni, Parava, Pârgărești, Ștefan cel Mare și Tîrgu Trotuș, a precizat senatorul Daniel Fenechiu, într-o postare pe Facebook. 

În realitate, din județul Bacău beneficiază de această lege doar locuitorii din Onești și din municipiul Bacău și cei ai localităților situate pe o rază de 8 km de acestea.

„Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radio-active, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparafinos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor, (…) pe o rază de 8 km în jurul unor localităţi, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare”, se arată în proiectul adoptat.

Citind enunțul din proiectul adoptat, putem încă o dată concluziona că avem de-a face cu o postare a senatorului Fenechiu în care s-au strecurat anumite neconcodranțe. Este limpede că enunțul legii (vezi mai sus) se referă la locuitorii din orașele direct afectate de poluare sau situate pe o rază de 8 kilometri depărtare de acestea, iar parlamentarul a enumerat localități care se află la mai mult de 8 kilometri de Onești.

De pildă, între Onești și Orbeni (comună enumerată în postarea senatorului) sunt circa 30 de kilometri distanță, dar comuna situată în partea de sud a județului este foarte departe și de municipiul Bacău, la circa 40 de kilometri. ȘI ACESTA ESTE DOAR UN ALT EXEMPLU! (foto: imagine ilustrativă)