Reprezentanții DSP Bacău susțin, într-un comunicat de presă, că nu au nici vino pentru izbucnirea focarului COVID de la Centrul de Recuperare Dărmănești, unde 64 de persoane, atât beneficiari cât și personal, au fost testate pozitiv cu noul coronavirus. Comunicatul de presă al DSP Bacău vine după ce președintele Consiliului Județean Bacău, Sorin Brașoveanu, a acuzat fățiș  DSP și Prefectura Bacău că au acționat tardiv.

Comunicatul de presă al DSP Bacău

INFORMAȚII REFERITOARE LA TESTAREA BENEFICIARILOR ȘI A PERSONALULUI ANGAJAT DIN CADRUL CENTRULUI DE RECUPERARE ȘI REABILITARE NEUROPSIHIATRICĂ DĂRMĂNEȘTI ȘI A CENTRELOR DE VÂRSTNICI

 Conform Metodologiei de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19), actualizată la data de 16.04.2020 și elaborată de INSP București, recomandările de prioritizare a testării pentru COVID-19, au cuprins printre alte categorii și personalul de îngrijire din căminele de bătrâni și, ca urmare, s-a intervenit imediat, astfel încât până la data de 29.04.2020 toate Centrele de Vârstnici de la nivelul județului Bacău au fost testate. (s-au recoltat 397 de probe de la personalul de îngrijire și ca urmare a unor situații epidemiologice deosebite, s-a intervenit de urgență și prin testarea a 355 de beneficiari).

În data de 28.04.2020, conform reactualizării Metodologiei de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19), elaborată de INSP București, au fost introduse în algoritmul de testare toate Centrele Rezidențiale prin testarea persoanelor de îngrijire; astfel, din data de 02.05.2020 și până la ora actuală s-au recoltat la nivelul județului Bacău 340 de probe de la personalul de îngrijire și ca urmare a unor situații epidemiologice deosebite, s-a intervenit de urgență și prin testarea a 69 de beneficiari din cadrul Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Dărmănești (în data de 02.05.2020, s-au confirmat 4 suspiciuni, iar în data de 03.05.2020, 3 echipe din cadrul DSP Bacău, s-au deplasat la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Dărmănești pentru recoltare).

Astfel, Directia de Sănătate Publică Bacău a acționat prompt și de îndată, potrivit Metodologiei de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19), acoperind toate testările recomandate de INSP Bucuresti.

Acuzele aduse de președintele CJ Bacău, Sorin Brașoveanu, în cazul focarului COVID de la Dărmănești

Inconștiența și iresponsabilitatea cu care au acționat autoritățile liberale care conduc Instituția Prefectului și Direcția de Sănătate Publică Bacău au produs zeci de victime în focarul COVID-19 de la Dărmănești!

V-am solicitat în adresele înaintate către Direcția de Sănătate Publică Bacău, în zilele de 21-23 aprilie, testarea de urgență a personalului de la Centrul De Recuperare Și Reabilitare Neuropsihiatrică Dărmănești.

Ați ignorat apelul nostru.

V-ați trezit abia pe 3 mai să faceți testările pentru COVID-19!

Sunteți direct responsabili de rezultate: 20 de salariați și 41 de beneficiari sunt bolnavi de COVID-19!

Unii sunt internați deja în spital.

V-ați jucat cu Viețile Oamenilor!

Nu încercați să mușamalizați gravitatea situației pentru a ascunde tardividatea intervenției din partea Direcției de Sănătate Publică Bacău!

La Centrul de la Răchitoasa, s-a făcut testarea din timp și nu avem niciun caz de COVID-19!

(foto: imagine ilustrativă)