Piaţa reglementată a energiei electrice pentru consumatorilor casnici a fost în 2019 în valoare de aproape 4 miliarde de lei. De la 1 ianuarie 2021 piaţa energiei electrice a fost complet liberalizată, ceea ce înseamnă că fiecare consumator poate alege o ofertă de pe piaţa concurenţială a furnizorilor de energie electric, scrie zf.ro.

Cu toate acestea, Dumitru Chisăliţă, analist din energie şi preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, este de părere că numai 10% din consumatori vor migra în piaţa liberă, din cauza lipsei de informare în ceea ce priveşte liberalizarea preţului la energie electrică pentru populaţie.

„În primul an, dacă lucrurile merg cum au mers în prezent, nu vom avea mai mult de 10% (clienţi care să treacă în piaţa liberă – n. red.). Dacă am avea o pregătire corespunzătoare a liberalizării pieţei de energie, deşi nu avem niciun semn în acest sens, poate că am putea atinge în primul an 25% din piaţă în zona asta”, a spus Dumitru Chisăliţă.

În anul 2019, piaţa reglementată pentru consumatorii casnici de energie a fost în valoare de 3,9 miliarde de lei şi s-a împărţit între Electrica (51%), Enel (21%), Cez (12%) şi E.On (16%), arată un raport al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Cei 4 furnizori deservesc 8,4 mil. de clienţi casnici. Datele de pe primele trei trimestre arată că piaţa a fost, în total, de 2,9 mld. de lei, în creştere cu câteva procente faţă de 2019.

Din totalul pieţei de energie electrică pentru consumatorii casnici, cei patru furnizori deţin peste 80%. Piaţa are circa 8,5 milioane de consumatori.

Odată cu liberalizarea totală a pieţei de energie electrică, consumatorii casnici pot alege din ofertele a 59 de furnizori.

Procesul de liberalizare a iscat un scandal la finalul anului trecut. Analiştii din energie au arătat că pentru consumatorii casnici care nu vor alege oferta unui furnizor din piaţa liberă, se aplică „preţul de serviciu”, care este cu până la 26% mai mare decât preţurile din piaţa liberă. Cu o lună înainte de liberalizare, 90% dintre clienţii casnici nu ştiau de acest proces. (foto: imagine ilustrativă)