Un tânăr de 30 de ani din comuna Mănăstirea Cașin a văzut moartea cu ochii după ce a fost atacat de un urs, luni după-amiază, în zona Arinișul Mare.

Bărbatul a scăpat ca prin urechile acului după confruntarea cu ursul iritat și ajuns la spitalul din Onești cu leziuni în zona capului, însă stabil, fiind apoi transferat la Spitalul Județean de Urgență Bacău, la Secția Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă.

Potrivit surselor UNU pe Trotuș, norocul bărbatului a fost că ursul s-a oprit la câteva fracțiuni de secundă după declanșarea atacului. “Norocul lui a fost că ursul nu și-a continuat atacul, s-a retras dintr-o dată. Așa a scăpat cu viață. Leziunile cele mai mari suferite sunt la nas, unde și-a înfipt ursul ghearele, de aceea a fost nevoie de intervenția chirurgilor plasticieni”, a explicat sursa noastră.

Atacurile urșilor s-au înmulțit în ultima vreme. Publicația wall-street.ro a făcut recent un top al celor mai grave atacuri ale urșilor din 2021. Cel mai grav episod s-a consumat în penultima săptămână a lui iulie, la o stână din Harghita.

  1. Sfâșiat de față cu propriul câine

Un bărbat din Căpâlnița, Harghita, care verifica gardul electric pentru protecția animalelor, în zona împădurită Strung, a fost atacat de un urs deși se afla împreună cu câinele său, în ziua de 20 iunie. Pacientul a fost transportat la Spitalul de Urgență din Miercurea Ciuc și a trecut printr-o o intervenție chirurgicală de o oră, suferind de leziuni toracice și alte răni mai ușoare la nivelul coastelor. În cazul său se consideră că a reușit să scape mulțumită câinelui.

  1. De la jogging pe patul de operație

Un bărbat în vârstă de 50 de ani, care făcea jogging pe un drum între Sugaș Băi și Sfântu Gheorghe, în județul Covasna, a fost atacat de un urs sâmbătă după-amiază, pe dată de 26 iunie. Bărbatul a ajuns la spital cu numeroase răni la cap, spate și abdomen, după ce a fost atacat. Victima a fost stabilizată și apoi a intrat în operație. „Un nou atac grav al urșilor a avut loc, de dată această între Sugaș Băi și Sfântu Gheorghe. Persoana rănită este în stare stabilă și primește îngrijiri la Spitalul Județean”, potrivit primarului municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad.

  1. Șase ore sub bisturiu după atacul unei ursoaice

Șase ore a durat operația pentru salvarea vieții unui alt bărbat sfârtecat de o ursoaică, de data asta la o stână din zona localității Săcel, din apropiere de Cristuru Secuiesc, Harghita, la numai o zi distanță de cazul din Căpâlnița. Omul, în vârstă de 54 de ani, se îndrepta către sat și a fost violent atăcat de femela de urs, grav rănit deosebit de grav la gât, în zona toracelui, plămânilor și a cutiei craniene. Bărbatul a reușit să se târască singur înapoi până la stână, de unde a fost dus la spitalul din Odorheiul Secuiesc și apoi transferat Spitalul Județean de Urgență din Miercurea Ciuc. „Este printre cele mai grave cazuri în cei aproape 11 ani de când sunt aici”, a afirmat chirurgul care i-a oferit îngrijiri rănitului.

  1. Bărbat plecat după ciuperci, ridicat de urs de lângă propria locuință

La începutul lunii iulie, un urs din zona localității harghitene Tulgheș și-a smuls victima chiar de lângă locuință, a rănit-o grav și probabil ar fi ucis-o dacă nu ar fi intervenit cineva. Fiul bărbatului rănit, care și-a salvat tatăl de 65 de ani din ghiarele bestiei trăgând două focuri cu pușca, a afirmat că ursul a atacat la cel mult 50 de metri de gardul locuinței victimei, care plecase să culeagă ciuperci. Acesta a ajuns în ultima clipă, fiindcă rănitul a ajuns la spital în stare critică, cu răni la față, la mână și la picior, fiind nevoie de un elicopterul SMURD pentru transportarea sa la spital în Târgu Mureș, unde a suferit o intervenție chirurgicală de urgență pentru a fi salvat. „Am auzit să fie probleme de partea cealaltă a Ceahlăului, în Neamț, oamenii de acolo povestesc că urșii le-au luat porcii din coteț, păsările din curți, dar aici nu am avut probleme cu ei până acum”, a mai spus fiul victimei.

  1. Ciobanul omorât și târât de urs într-o groapă săpată

Un cioban din Teleac a fost găsit omorât de urs după mai multe căutări, cadavrul său fiind depistat cu ajutorul dronelor cu termoviziune într-o groapă săpată de urs într-o zonă de tufișuri, potrivit mărturisirii fiului victimei. Acesta rămăsese să păzească animalele de fiul său care a coborât în satul Mura, de lângă stână, iar ulterior nu a mai fost de văzut de acesta, care a găsit, la întoarcere, o capră sfâșiată. Corpul neînsuflețit al bărbatului, în vârstă de 80 de ani, avea mai multe urme de traumatisme.

  1. Alergătorul montan ucis de urs pe traseu

În prima parte a lunii aprilie, un alt bărbat care făcea un antrenament de alergare, maratonist fiind, în pădurea de lângă Azuga, pe drumul dinspre vârful Clăbucetul Azugii, a fost găsit mort în apropiere de bârlogul unei ursoaice. Urmele de la fața locului indicau că alergătorul a încercat să se apere și să fugă de animal. „A încercat să scape, dar nu mai era nicio şansă; l-a prins şi a avut un final foarte tragic”, potrivit șefului Salvamont Azuga, Alexandru Bartoiu. Părinții l-au dat dispărut pe Alexandru Cornel Crivăț după ce tatăl său îl lăsase să alerge în zona Limbășelu, la câțiva kilometri de pârtia din stațiune, și bărbatul nu s-a mai întors seara. La momentul acela, Alexandru era deja a patra victimă înregistrată în zona montană a judeţului Prahova din acest an, conform reprezentanţii Salvamont Prahova. „În oraş la noi au mai fost atacuri de urs, dar nu ca ăsta şi omul era un super specialist în munte, nu un începător. Este o lecţie pentru noi”, potrivit unui ghid montan din zonă.

  1. Atac grav al unui urs. Trei ciobani au fost victime

Probabil cel mai grav atac din acest an s-a petrecut în penultima săptămână a lunii iulie. Trei ciobani de la o stână din Harghita, la marginea cu județele Suceava și Mureș, au fost atacați de un urs după ce au găsit prădătorul târând o vacă și au încercat să-l oprească cu bâtele. Unul dintre ei a reușit să scape și să chemea ajutor, celălalt, în vârstă de 45 de ani, a fost sfâșiat, fiind transportat de la Spitalul Județean de Urgență Suceava cu răni grave la față, torace, mâini și aflat în stare de șoc. Un al treilea cioban, Mihai Cadar, în vârstă de 26 de ani, a sărit în ajutorul tovarășului său, însă ursul s-a întors asupra sa. Bărbatul a încercat să scape și a fugit înspre pădure, însă a fost găsit ucis a doua zi de echipele de salvare, cu numeroase leziuni care i-au fost fatale, la câteva sute de metri de locul atacului inițial. Evenimentul tragic a avut loc în satul Drăgoiasa, în zona Poiana Boilor. Ministrul Mediului a promis uciderea acestuia, însă zilele trecute, ursul a fost găsit mort și s-a deschis dosar penal. (foto: imagine ilustrativă)