În perioada 17-20 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Poliţiei municipiului Bacău au acţionat pe linia prevenirii şi combaterii faptelor de braconaj piscicol, a transportului si comercializării ilegale a peştelui.

53 de polițiști din mediul rural, împreună cu 10 voluntari din cadrul Centrului Regional de Ecologie Bacău au acționat pe raza comunelor Nicolae Bălcescu, Tamaşi, Buhoci, Gioseni, Orbeni şi Sascut, în zona lacurilor de acumulare Răcăciuni, Berești și Galbeni, precum și pe principalele drumuri și căi de comunicații.

Cu ocazia activităţilor desfăşurate, au fost identificate si scoase din apă un număr de 70 plase pentru pescuit însumând lungimea de 2.300 m, în care se afla cantitatea de aproximativ 120 de kg de peşte, de diferite specii, care a fost redat mediului natural. Totodată, au fost găsite abandonate 3 bărci confecţionate artizanal şi 2 saci de rafie în care se aflau 8 plase de pescuit tip monofilament, care au fost distruse prin ardere.

De asemenea, poliţiştii au efectuat 3 percheziții domiciliare, pe raza comunei Horgeşti, la persoane bănuite de braconaj piscicol și deținere de unelte de pescuit interzise, unde au fost identificate și ridicate în vederea continuării cercetărilor 13 plase tip monofilament, interzise la deținere, în lungime totală de 630 metri.

Poliţiştii au întocmit dosare penale persoanelor percheziţionate, trei bărbaţi cu vârste cuprinse între 16 şi 29 de ani, din comuna Horgeşti şi au continuat urmărirea penală faţă de un bărbat de 39 de ani, din comuna Răcăciuni, fiind prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău care a dispus cercetarea sa sub control judiciar pentru o perioadă de 30 de zile.

Totodată, în cadrul acțiunii au fost aplicate un număr total de 27 sancţiuni contraventionale, din care 4 la Legea 61/1991 pentru încălcarea normelor de conviețuire socială ,  2 la  Legea 12/1990 pentru efectuarea unor acte de comerț ilicit, 6 la H.G. nr. 984/2005 pentru nerespectarea normelor sanitar veterinare, 13 sancțiuni contravenționale la O.U.G. 195/ 2002 pentru nerespectarea normelor privind circulaţia pe drumurile publice și 2 sancţiuni contravenționale la alte acte normative, valoarea totală a sancțiunilor aplicate fiind de 6.140 lei.

Sursa: comunicat de presă IPJ Bacău